Huidverzorging

Last van een ooglid ontsteking of blefaritis?

Als je last hebt van een ontsteking ooglid is dat niet fijn. Het jeukt, wordt rood en opgezwollen. Tussen en rond je wimpers wordt de huid vaak schilferig en ontstaan er korstjes. Een chronische ooglid ontsteking of een rood, gezwollen ooglid voelt niet fijn en veel mensen schamen zich ervoor. Wat kun je aan een ontstoken oogleden doen? In dit artikel legt onze huidspecialist het uit.

  • Oorzaak ontstoken oogleden of blefaritis
  • Is een ontstoken ooglid besmettelijk
  • Hoe lang duurt ontstoken ooglid
  • Tips tegen ontsteking ooglid
  • Welke zalf tegen ontstoken oogleden kun je gebruiken

Oorzaak ontstoken oogleden

Ontstoken oogleden ontstaan meestal spontaan. Het merendeel van de mensen die er last van hebben, zijn er niet bekend mee. Als het vaker voorkomt is het hoog tijd onderstaande tips tegen ontstoken oogleden toe te passen. Bij chronisch ontstoken oogleden, blefaritis genoemd, is het lichaam niet meer in staat de ontsteking tegen te gaan. Met onderstaande tips kun je het toch succesvol zelf behandelen.

Een ooglidrandontsteking ontstaat meestal door slecht functionerende talgklieren in de ooglidrand. Verstopping of uitdroging van de talgklier, of overmatige productie van talg zorgt voor een ontsteking aan het ooglid. Je ogen drogen snel uit en raken geïrriteerd. Wil je – in de toekomst – een ooglidontsteking voorkomen? Check de tips en welke zalf je kan gebruiken hieronder.

Is een ontstoken ooglid besmettelijk?

Een ontsteking is een afweerreactie van het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Hierbij produceert het lichaam pus of wondvocht. De functie hiervan is om afvalstoffen en schadelijke ontstekingskiemen in te kapselen en af te voeren en is dus besmettelijk. Bij blefaritis, de chronische vorm van ooglidontsteking, is de huid vaak wel dicht maar de ontsteking zichtbaar. Een ooglidontsteking is een besmettelijke ontsteking en kan overgaan op het andere oog en op andere mensen.

Besmetting kun je tegen gaan voor vaak je handen te wassen en aanraking vermijden. Ook moet je het pus er niet uit proberen te krijgen door de knijpen bijvoorbeeld. Veel mensen vinden dat een goed idee omdat dan de druk eraf is en de huid sneller lijkt op te knappen. Echter zijn er drie redenen waarom je een ontstoken talgklier oog niet moet uitknijpen:

  1. De pus is besmettelijk en kan zich op deze manier makkelijk verspreiden;
  2. Je onderbreekt het afweermechanisme van je lichaam waardoor de ontsteking langer kan duren;
  3. Je beschadigd de huid waardoor je blijvende – zichtbaar of onzichtbaar – schade kan aanrichten op het ooglid.