Huidverzorging

Ontdek de verschillende soorten acne en wat jouw helpt

soorten acne Perfect Age Sebo Lijn

Acne is een huidprobleem dat veel mensen treft, ongeacht leeftijd of geslacht. Het kennen van de verschillende soorten acne kan je helpen om effectieve oplossingen te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten acne, voedingstips tegen acne en hoe je acne zelf kunt behandelen.

Wat zijn de verschillende soorten acne?

Acne kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. De symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

 • Acne vulgaris: Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Het omvat puistjes, mee-eters, papels en pustels op het gezicht, de nek, de borst, de rug en de schouders.
 • Comedonale acne: Deze vorm van acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (open comedonen) en gesloten comedonen (witte bultjes) op de huid. Het kan mild tot matig zijn.
 • Papulopustulaire acne: Deze vorm van acne omvat rode bultjes (papels) en puistjes (pustels) op de huid. Het kan matig tot ernstig zijn.
 • Cystische acne: Dit is een ernstige vorm van acne waarbij zich diepe, met pus gevulde cysten onder de huid vormen. Het kan littekens achterlaten en is vaak pijnlijk.
 • Acne conglobata: Dit is een zeer ernstige en zeldzame vorm van acne die wordt gekenmerkt door grote, ontstoken laesies en abcessen die met elkaar kunnen versmelten. Het kan leiden tot ernstige littekens.
 • Acne rosacea: Acne rosacea is een huidaandoening die roodheid en bultjes op het gezicht veroorzaakt, meestal bij volwassenen. Het wordt soms verward met acne vulgaris, maar het heeft verschillende oorzaken en behandelingen.
 • Acne mechanica: Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door wrijving, druk of wrijving op de huid, zoals bij het dragen van strakke kleding of het rusten van het gezicht op de handen.
 • Acne fulminans: Dit is een zeer zeldzame en ernstige vorm van acne die vaak gepaard gaat met koorts en gewrichtspijn.
 • Acne excoriée: Dit is een aandoening waarbij mensen met bestaande acne hun huid beschadigen door aan de puistjes te krabben of te peuteren.
 • Fungal acne: Deze vorm staat ook wel bekend als ‘gistpuistjes’. Deze vorm ontstaat door een overgroei aan gist. De haarfollikels in de huid raken geïnfecteerd en daardoor ontstaan er kleine, harde bultjes die veel op pukkeltjes lijken. Het kan snel verslechteren en leidt tot ernstige littekens.

Wat is de oorzaak van acne?

De oorzaak van acne is per soort verschillend, maar kennen allemaal redelijk dezelfde factoren die het acne veroorzaken. De oorzaken die bij de meeste soorten acne een rol spelen zijn:

 • Te hoge talgproductie (genetisch of hormonaal)
 • Ophoping van bacteriën in de huidporiën
 • Onvoldoende afvoer van afvalstoffen in de huid

Een succesvolle acne behandeling is niet alleen het tegengaan van ontstekingen in de huid en het voorkomen van littekens. De meest succesvolle aanpak is de talgproductie weer te normaliseren, de huid goed te reinigen en de huid weer in staat te stellen afvalstoffen af te voeren.

Zo ga je acne tegen op de goede manier: vanuit de oorzaak. Zolang je de gevolgen blijft tegengaan zal het acne niet overgaan.

Hoe kan Perfect Age helpen bij de behandeling van acne?

Perfect Age is geen huidverzorgings- of beautymerk maar bestaat uit cosmeceuticals. Dat zijn producten met genezende en bioactieve ingrediënten. Ontwikkeld door een cosmetisch arts en zijn team staat Perfect Age voor professionele huidverzorging die je zelf kan. Het merk heeft een speciale lijn ontwikkeld om acneklachten te bestrijden: de Perfect Sebo Lijn. Deze productlijn is speciaal ontworpen om de symptomen van acne te verminderen en vanuit de oorzaak de huid te helpen herstellen.

Voedingstips tegen de soorten acne

De relatie tussen voeding en acne is complex en varieert van persoon tot persoon. Er is geen specifiek dieet dat gegarandeerd alle soorten acne kan voorkomen of genezen. Wel zijn er bepaalde voedingsrichtlijnen die kunnen helpen om de huid gezond te houden en mogelijk de symptomen van acne te verminderen. Hier zijn enkele voedingstips die kunnen bijdragen aan een gezonde huid:

 • Eet een uitgebalanceerd dieet: Een voedingspatroon dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren.
 • Hydrateer voldoende: Drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden. Vochtrijke groenten en fruit hydrateren je huid ook op een gezonde manier.
 • Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten: Veel suiker en geraffineerde koolhydraten stimuleren de insulineproductie. Dat bevordert ontstekingen en overmatige talgproductie.
 • Eet met een lage glycemische index: Voedingsmiddelen met een lage glycemische index (zoals volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit) hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel en kunnen helpen bij het beheersen van insulinespiegels.
 • Omega-3 vetzuren: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis (zalm, makreel), lijnzaad en walnoten, kunnen helpen ontstekingen te verminderen en een gezonde huid bevorderen.
 • Eet meer antioxidantrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen met antioxidanten, zoals bessen, groene thee en wortels, kunnen helpen ontstekingen te beperken.
 • Zuivelproducten beperken: Sommige mensen ervaren verbeteringen in hun acne wanneer ze gepasteuriseerde zuivelproducten beperken.
 • Vitamine A en zink: Deze voedingsstoffen helpen de gezondheid van de huid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A (zoals zoete aardappelen, wortels, spinazie) en zink (zoals vlees, noten en zaden) kunnen gunstig zijn.
 • Probiotica: Het gezond houden van de darmflora kan helpen bij het beheersen van ontstekingen. Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt en kefir, kan bijdragen aan een gezonde darm.

Maak kennis met Perfect Age: jouw oplossing in de strijd tegen acne

Perfect Age is meer dan alleen een merk. Het is een gemeenschap van mensen die streven naar een gezonde huid. We begrijpen de frustraties die de verschillende soorten acne kunnen veroorzaken en we zijn er om je te helpen. Onze Perfect Sebo Lijn is ontworpen om je huid te verzorgen en te beschermen, terwijl je tegelijkertijd de symptomen van acne bestrijdt. Maak vandaag nog deel uit van onze gemeenschap en begin je reis naar een gezondere huid.