Haar en hoofdhuid

Hoeveel biotine per dag bij haaruitval?

hoeveel biotine per dag bij haaruitval (1)

Hoeveel biotine per dag bij haaruitval? Je hoort en leest veel over hoe goed biotine tegen haaruitval is. Maar hoeveel biotine per dag heb je nodig? Vooral wanneer je merkt dat je haar niet meer zo vol en glanzend is als vroeger wil je daar wat mee. In deze blog lees je alles over biotine en haaruitval.

De 5 meest voorkomende oorzaken van haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, variërend van genetische factoren tot stress of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dit zijn de vijf meest voorkomende oorzaken van haaruitval:

 1. Erfelijkheid (Androgenetische alopecia): Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Dit wordt ook wel mannelijke kaalheid of vrouwelijke kaalheid genoemd. Dit haaruitval wordt veroorzaakt door genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron (DHT). DHT verkleint je haarzakjes en het gevolg daarvan is haarverlies.
 2. Hormonen die veranderen: Schommelingen in hormonen is ook vaak de oorzaak van haaruitval, vooral haaruitval bij vrouwen. Gebeurtenissen zoals een zwangerschap, de menopauze, een schildklieraandoening of hormonale stoornissen zijn allemaal oorzaken van haarverlies.
 3. Stress: Hoewel je de link niet zo snel legt, is fysieke én emotionele stress funest voor je huid- en haargezondheid. Haaruitval door stress heet telogeen effluvium. Daarbij komen veel haarzakjes tegelijk in de rustfase en valt je haar uit.
 4. Voedingstekorten: Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals Vitamine A, biotine en B12 hebben haarverlies als gevolg. Biotine, ook bekend als vitamine H of B8, speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je haar.
 5. Medische aandoeningen en medicijnen: Aandoeningen zoals alopecia areata, lupus, en bepaalde auto-immuunziekten kunnen haaruitval veroorzaken. Bovendien kan haaruitval een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, chemotherapie en bestralingstherapie.

De 3 functies waarom biotine haaruitval verhelpt

Biotine, ook bekend als vitamine B7 of vitamine H, is oplosbare B-vitamine. Deze is belangrijk voor het herstel en behoud van gezond haar, huid en nagels. Het is betrokken bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten in energie die je lichaam gebruikt. Biotine wordt vaak gebruikt als supplement om haaruitval te behandelen of te voorkomen. De voordelen van biotine tegen haaruitval komt door verschillende functies:

 1. Keratineproductie: Biotine helpt bij de productie van keratine. Keratine is een van de belangrijkste bouwstenen voor haar, huid en nagels. Het versterkt de structuur van het haar, waardoor het minder kwetsbaar wordt voor beschadiging en breuk.
 2. Voedingsstoftransport: Biotine helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de haarzakjes. Hierdoor blijven de haarzakjes gezond en de haargroei wordt gestimuleerd.
 3. Celgroei en reparatie: Biotine is betrokken bij celgroei en reparatie, waardoor het helpt bij het vernieuwen van haarfollikels en het stimuleren van haargroei.

Wat kan je zelf doen tegen haaruitval?

Hoewel supplementen met biotine populair zijn en vaak worden gebruikt tegen haaruitval, kun je zelf ook iets doen. Biotine-tekorten komen meestal (soms wel) niet voor bij mensen die een gezonde levensstijl hebben. Je kan zelf voeding kiezen wat rijk is aan biotine:

 • Eieren: Eieren behoren tot de voedingsmiddelen die van nature biotine bevatten. Het eigeel, in het bijzonder, is rijk aan biotine.
 • Noten: Verschillende soorten noten bevatten biotine, zij het in verschillende hoeveelheden. Bekende soorten zijn amandelen, pinda’s, walnoten, pecannoten en hazelnoten.
 • Zaden: Zaden zijn ook een goede bron van biotine, hoewel ze meestal in kleinere hoeveelheden worden geconsumeerd dan bijvoorbeeld noten. Zaden die biotine bevatten zijn zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad en bijvoorbeeld sesamzaad:
 • Volkoren granen: Volkoren tarwe, havermout, gerst en roggen zijn volkoren granen die, wel mindere hoeveelheid als eieren, noten en zaden, bijdragen aan biotine in je dieet.

Hoeveel biotine bij haaruitval is aanbevolen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Voor volwassenen wordt over het algemeen een dosis van zo’n 100 microgram per dag gebruikt. Echter, bij haaruitval is een hogere dosis nodig om zichtbare resultaten te bereiken. De dosering in de Health & Beauty Optimizer is 150 microgram. Met één capsule per dag krijg je dus voldoende biotine binnen tegen haaruitval.

Biotine in de Health & Beauty Optimizer

Een van de manieren om je dagelijkse dosis biotine binnen te krijgen, is via gespecialiseerde supplementen zoals de Health & Beauty Optimizer. Dit supplement van Perfect Age is speciaal ontwikkeld om de gezondheid van haar, huid en nagels te ondersteunen. Naast biotine bevat het ook andere belangrijke vitaminen en mineralen die van nature in ons lichaam voorkomen:

 • Kalium; voor de gezondheid van het zenuwstelsel, vochtbuffer in de huid en gewrichten.
 • Hyaluronzuur; als vochtinbrenger helpt het de huid gezond te blijven en laten stralen.
 • Foliumzuur; of vitamine B9/B11 helpt bij het behoud van een gezonde huid, omdat het de celgroei en -reparatie ondersteunt.
 • Vitamine A; helpt bij de aanmaak van nieuwe huidcellen, nagels en haren. Ook ondersteund vitamine A het afweersysteem en gaat uitdroging van slijmvliezen tegen.

Vitamine B complex

 • Vitamine B1; voor de energieproductie en een goede werking van de hartspier en zenuwstelsel.
 • Vitamine B2; helpt bij het gezond houden van de huid en slijmvliezen. Ook bevordert deze vitamine het spijsverteringsproces en daarmee de opname van voedingsstoffen.
 • Vitamine B3; is belangrijk in de strijd tegen huidontstekingen en uitslag. Ook gaat het vermoeidheidsklachten tegen en heeft het een gunstig effect op slijmvliezen.
 • Vitamine B5; helpt tegen spanning en ondersteund je lichaam tegen vermoeidheidsklachten.
 • Vitamine B11; is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen (zuurstoftransport), de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel bij ongeboren kinderen.
 • Vitamine B12; verbetert de opname van andere vitamines en mineralen in het lichaam.
 • Biotine (Vitamine H);  zorgt ervoor dat dat schadelijke stoffen in het lichaam tegengegaan worden. Biotine draagt ook bij aan het herstel en behoud van huid- en haargezondheid.
 • Vitamine C; Vitamine C is een sterke anti-oxidant en beschermt cellen tegen schade.

Deze stoffen geven je natuurlijke schoonheid van binnenuit.

Ontdek de kracht van biotine met Perfect Age

Het is duidelijk dat biotine een sleutelrol speelt in het bestrijden van haaruitval en het bevorderen van een gezonde haargroei. Door de juiste hoeveelheid biotine aan je dagelijkse routine toe te voegen, kun je de eerste stappen zetten naar een vollere haardos. De Health & Beauty Optimizer van Perfect Age biedt een gemakkelijke en effectieve manier om je lichaam van deze belangrijke voedingsstof te voorzien.

Jouw haar verdient het beste, en met Perfect Age kun je die glans en volume terugbrengen. Je kunt snel beginnen: als je op werkdagen voor 23:59 uur besteld, heb je het de volgende dag in huis.