Huidverzorging

Gistpuistjes behandelen kun je zelf met deze stappen

gistpuistjes behandelen en gistpuistjes voorhoofd tegengaan (1)

Gistpuistjes, ook bekend als “gistinfectie” of “candida-infectie,” verwijzen naar een huidaandoening veroorzaakt door een overgroei van gistachtige schimmels, meestal Candida albicans. Gisten zijn normaal gesproken overal op de huid van mensen aanwezig. Dat is geen probleem, mits de huid gezond is. Zodra je weerstand zakt of je huidgezondheid achteruit gaat vermeerderen de gisten en dat veroorzaakt huidproblemen.

Hoe herken je gistpuistjes; de symptomen

Gistpuistjes kunnen zich ontwikkelen als kleine, rode, jeukende bultjes op de huid, vergelijkbaar met puistjes. Ze komen vaak voor in warme, vochtige gebieden zoals de liezen, onder de borsten, tussen de billen en in huidplooien. Deze infecties kunnen ook voorkomen in de mond (spruw) of in de vagina (vaginale schimmelinfectie).

Is er een duidelijke gistpuistjes oorzaak?

De oorzaak van gistpuistjes zijn per persoon verschillend. Over het algemeen kun je zeggen dat gistpuistjes worden veroorzaakt door deze vijf factoren:

 1. Warme en vochtige omgevingen, die de groei van gist bevorderen.
 2. Verminderde weerstand, zoals bij mensen met diabetes, HIV/AIDS of die medicijnen gebruiken tegen auto-immuunziekten, chronische ontstekingsziekten of tijdens en na transplantaties.
 3. Antibioticagebruik, wat de normale bacteriële balans op de huid kan verstoren en gistgroei kan bevorderen.
 4. Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang.
 5. Overmatig suiker- of koolhydraatgebruik, omdat gist sneller ontwikkeld van suikers.

De oorzaak kan per persoon verschillen en is vaak ook niet duidelijk aan te wijzen naar één specifieke factor. Bij alle situaties geldt dat de huid van binnenuit een gezonde boost nodig heeft.

Hoe zelf gistpuistjes behandelen?

Je kan zelf gistpuistjes behandelen op verschillende manieren. De beste hebben we voor het laatst bewaard: de combinatie van buiten en van binnenuit gistpuistjes behandelen.

 1. Antischimmelcrèmes en zalven: Standaard zelfzorg antischimmelcrèmes of antischimmel poeders die miconazol, clotrimazol of terbinafine bevatten, kunnen effectief zijn bij de behandeling van gistpuistjes. Deze crèmes worden rechtstreeks op de aangetaste huid aangebracht volgens de instructies op de verpakking. Een creme gaat de gevolgen van gistpuistjes tegen, niet de oorzaak.
 2. Medicinale shampoos: Als de gistinfectie zich op de hoofdhuid bevindt, kunnen antischimmelshampoos zoals ketoconazol worden gebruikt om de infectie te behandelen.
 3. Mondelinge antischimmelmedicatie: In sommige gevallen kan een arts mondelinge antischimmelmedicatie voorschrijven, zoals fluconazol, als de infectie uitgebreid is of niet reageert op lokale behandelingen.
 4. Huidverzorging en hygiëne: Het is belangrijk om de huid schoon en droog te houden. Vermijd strakke kleding en synthetische stoffen die vocht vasthouden. Draag ademende kleding en droog de huid grondig af na het baden of douchen.
 5. Voedingsaanpassingen: Sommige mensen hebben baat bij het vermijden van suiker en geraffineerde koolhydraten, omdat gist gedijt op suiker. Een gezond dieet kan helpen om de groei van gist op de huid te verminderen.
 6. Gebruik de Perfect Age producten: Deze succesvolle aanpak van binnenuit en van buiten heeft veel mensen al van gistpuistjes afgeholpen. De aanpak is het gebruik van de Health & Beauty Optimizer om van binnenuit de huid weerbaar te maken. Daarnaast gebruik je voor de bedekte lichaamsdelen de Calming Lotion Spray en voor gistpuistjes op het voorhoofd en gezicht de Renew Cream 24H.
netelroos behandelen met calming lotion spray (1) droge huid en gezicht schilfers

De Calming Lotion Spray werkt kalmerend en ontstekingsremmend.

Soms werkt een gistpuistjes dieet

Een gistpuistjes dieet kan soms de jeukende rode huid wat verminderen. Hier zijn enkele richtlijnen voor een gistpuistjes dieet:

 • Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten: Gist gedijt op suiker en geraffineerde koolhydraten. Dit zit in frisdrank, snoep, gebak, wit brood, witte rijst en bewerkte snacks.
 • Eet vezelrijk voedsel: Vezelrijk voedsel zoals volle granen, groenten en peulvruchten kan helpen voor een gezonde huid.
 • Probiotica: Natuurlijke probiotica, zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten en kombucha kunnen gunstige bacteriën in de darmen bevorderen en zo de weerstand verbetern.
 • Gezonde vetten: Gezonde vetten vindt je in avocado’s, noten, zaden en olijfolie
 • Voldoende water drinken: Naast voeding in een gistpuistjes dieet is hydratatie erg belangrijk voor een gezonde huid.
 • Voedingsmiddelen vermijden waar je gevoelig voor bent: Als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen je klachten verergeren, probeer ze dan te vermijden.

Crème tegen gistpuistjes voorhoofd en gezicht

Met de Renew Cream 24H ga je gistpuistjes op het voorhoofd en in het gezicht effectief tegen. De crème bevat ontstekingsremmende en antibacteriële ingrediënten die helpen om:

 • De groei van gisten te remmen
 • Ontstekingen te verminderen
 • De huid weerbaar te maken tegen toekomstige uitbraken
 • Bevat onder andere vitamine A, C en E, Aloë Vera en Calendula extract

Door regelmatig gebruik van Renew Cream kun je niet alleen bestaande gistpuistjes op het voorhoofd verminderen, maar ook voorkomen dat nieuwe puistjes ontstaan.

De Renew Cream 24H is geen standaard huidverzorgingsproduct, maar een cosmeceutical. Dat zijn producten met genezende ingrediënten, wat ook gebruikt in klinieken.

gistpuistjes

Deze producten gebruik je tegen gistpuistjes:

 • Health & Beauty Optimizer: dagelijks één supplement gedurende één tot twee maanden.
 • Calming Lotion Spray: dagelijks twee of drie keer aanbrengen op de bedekte huid. De lotion bevat kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten.
 • Renew Cream 24H: voor gistpuistjes op het voorhoofd of in je gezicht. Deze formule werkt als dag- en nachtcrème.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.

Producten tegen gistpuistjes: