Huidverzorging

Zomergist infectie tegengaan

Een zomergist infectie? Zo ga je pityriasis versicolor tegen.

Huidklachten die gepaard gaan met schilfering van de huid, rode plekken, jeuk en ruwe stukken zijn vaak een gevolg van een zomergist infectie. De officiële benaming is Pityriasis versicolor of tinea versicolor. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel in de huid. De benaming is afkomstig van de uitleg vanuit het Latijn: ‘tegengestelde kleur’ of ‘diverse kleuren’. De klachten worden erger bij warm weer of wanneer je veel vette zonnebrand gebruikt. In deze blog lees je over hoe je zomergist tegengaat en wat je zelf kan doen.

Onderwerpen:

  • De oorzaak van zomergist
  • Hoe ga je zomergist tegen?
  • Wat kun je zelf doen tegen Pityriasis versicolor?
  • Tips tegen zomergist

Zomergist; wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is de oorzaak van zomergist wel te verklaren. De infectie is een schimmel in de huid die zowel bij vrouwen als mannen voorkomt. In tropische landen komt de aandoening het meeste voor, al hebben ook veel mensen in West-Europa er last van.

Pityriasis versicolor is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een gist. Gisten vormen zich vooral op vochtige plekken. Dat zijn bij mensen vooral huidplooien. Dit zijn de meest voorkomende plekken waar zomergist kan beginnen:

  • Liezen
  • Oksels
  • Rug
  • Schaamstreek
  • Tussen en onder borsten

Je kan zomergist ontwikkelen of bij je dragen zonder dat het zichtbaar is of er last van te hebben. De klachten komen pas als de zomergist in omstandigheden komt dat het snel kan uitbreiden. Daarvan gaat de huid jeuken en zie je plekken ontstaan.

Bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid of overmatige transpiratie kan de huidschimmel zomergist veroorzaken en de overhand nemen. Ook zie je dat wisselende hormoonhuishouding en/of zwangerschap de oorzaak van zomergist kan zijn. Daarnaast komt het vaker voor bij mensen met een lage weerstand.

De witte waas of lichte vlekken in de huid nadat de infectie afgenomen of geweken is, is wel te vooraf te voorkomen maar achteraf niet te genezen. Met lichttherapieën of andere behandelingen worden wel eens proeven gedaan, maar met nog te weinig positieve resultaten.

Hoe ga je zomergist tegen?

Omdat zomergist een schimmel is, zijn anti-schimmel middelen al snel de belangrijkste behandeling tegen zomergist. Deze behandeling bestaat uit een creme die je meerdere malen per dag aanbrengt. Ook zijn er zomergist shampoo. Dit omdat zomergist ook wel op de haargrens en hoofdhuid voorkomt. Met deze cremes of shampoo tegen zomergist kun je op je lichaam aanbrengen voordat je gaat slapen. Deze was je in de ochtend weer af.

Belangrijk om te weten is dat deze middelen niet bij wondjes, op het gezicht en bij of op geslachtsdelen gebruikt mogen worden. Kortom; geen fijne oplossingen tegen zomergist. Bij de huisarts en sommige drogisterijen zijn ook wel tabletten tegen huidschimmel te koop. De lichte plekken op je huid kun je ook tegengaan met lichttherapie.

Al deze ‘gangbare’ oplossingen zijn gericht op de gevolgen van zomergist. De oorzaak tégen zomergist lossen ze niet op. Perfect Age richt zich op het oplossen van de oorzaak, zodat de gevolgen vanzelf afnemen en je minder kans hebt op een nieuwe infectie.

Handige tips tegen zomergist

Tips tegen zomergist die je zelf kan toepassen. De ontwikkeling van de gist wordt hierdoor geremd en je gaat direct de klachten tegen.

Tip 1: Vermijd warmte. Zoals je al gelezen hebt zijn hoge temperaturen een trigger voor zomergist. Direct zonlicht, dikke dekens en strakke kleding helpen de gist te groeien. Draag daarom lossere kleding, vermijd direct zonlicht en slaap in een luchtig bed.

Tip 2: Verhoog je weerstand. Zomergist krijgt de kans zich te ontwikkelen in een omgeving waar je weerstand niet tegenop kan. Bij een hogere weerstand wordt je huid gezonder en krijgt zomergist minder kans. Vermijd suiker, eet vochtrijke groenten en drink veel water.

Tip 3: Gebruik geen vette cremes maar een snel intrekkende lotion. Dat hydrateert de huid veel beter en geeft de huid de kans sneller te herstellen.

Tip 4: Douche niet te heet en kort. Warm water is een belasting voor je huid en lang in een hoge vochtigheidsgraad is stimulerend voor de schimmel. Douche kort en het liefst met lauw-warm water.

Tip 5: Ververs je kleding dagelijks bij warm weer. Zweet en huidschilfers helpen de schimmel vooruit. Vaak schone kleding aan doen is minder goed voor het milieu maar wel fijn tegen jeuk en de infectiedruk.

Tip 6: Gebruik de Beauty Optimizer. Dit supplement bestaat uit 15 actieve vitaminen en mineralen die je weerstand ondersteunen en van binnenuit zorgen voor een gezonde huid.

Natuurlijk middel tegen zomergist

Het tegengaan van de gevolgen van zomergist, zoals jeuk en rode plekken, kun je doen met allerlei middelen. Het tegengaan van de oorzaak doe je met de producten van Perfect Age. Door gebruik te maken van het natuurlijke functioneren van je huid ga je op een effectieve manier zomergist tegen. Je pakt de huidklachten aan van binnenuit en van buiten.

Zomergist van binnenuit aanpakken

Door de natuurlijke vitaminen en mineralen die in de formule van de Beauty Optimizer opgenomen zijn, help je je huid van binnenuit. Naast de algemene gezondheid is dit supplement een natuurlijk middel tegen zomergist. Van binnenuit wordt je huid gevoed met 15 actieve vitaminen en mineralen. Niet één specifiek stofje, maar de volledige mix voor een gezonde huid.

Zomergist van buiten tegengaan

Om direct effect te hebben is het belangrijk de huid te kalmeren en te verzorgen. Dit doe je met de Calming Lotion Spray. Met de natuurlijke ingrediënten ben je verzekert van een goede verzorging. De spray werkt ontstekingsremmend, kalmeert irritatie en is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Met deze aanpak is de kans het grootst dat je na de infectie geen vlekken blijft zien en de schimmel niet terug komt.

Wil je je huid in je gezicht verzorgen? Gebruik dan de 24H Renew Cream. Door de toevoeging van Vitamine A, C en E help je je huid met de juiste opbouw en blijft het gezond.