Gezondheid, Huidverzorging

Winterjeuk definitief oplossen doe je zo

winterjeuk definitief oplossen doe je zo (1)

Ontdek hoe je winterjeuk kunt bestrijden en voorgoed kunt verhelpen. Tips en adviezen om jeukvrij de winter door te komen.

Winterjeuk, ook wel bekend als wintereczeem of xerose, is een veelvoorkomend probleem tijdens de koudere maanden wanneer de lucht droger is en mensen meer tijd binnenshuis doorbrengen met verwarming die de luchtvochtigheid verder vermindert.

Winterjeuk symptomen

Het gevoel van winterjeuk kan als volgt worden omschreven:

 1. Droge Huid: De huid voelt droog en ruw aan, vaak met schilfers of een schilferende textuur.
 2. Jeuk: Een constant of terugkerend gevoel van jeuk dat kan variëren van mild tot intens. De jeuk kan vooral erger zijn na het douchen of baden.
 3. Trekken en Strakheid: De huid kan strak aanvoelen, vooral na blootstelling aan water, en kan ongemakkelijk aanvoelen alsof de huid strakker is dan normaal.
 4. Roodheid en Irritatie: De huid kan rood, geïrriteerd en gevoelig zijn door het krabben. In ernstige gevallen kunnen er kleine kloofjes of scheurtjes ontstaan.
 5. Kloven en Barsten: In ernstigere gevallen kunnen er pijnlijke kloven of barsten in de huid ontstaan, vooral op de handen en voeten.
 6. Brandend Gevoel: Soms kan er een branderig gevoel optreden, vooral als de huid erg droog is en er kleine scheurtjes zijn.
 7. Gevoelige Huid: De huid kan gevoeliger zijn voor irriterende stoffen zoals zeep, schoonmaakmiddelen of bepaalde stoffen, wat de jeuk en irritatie verder kan verergeren.

Winterjeuk komt vaak voor op de armen, benen, handen en het gezicht, maar kan overal op het lichaam voorkomen. Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren, milde zepen te gebruiken, en warme in plaats van hete douches te nemen om winterjeuk te helpen voorkomen en behandelen. Gebruik ook een luchtbevochtiger binnenshuis om de luchtvochtigheid te verhogen. Met de aanpak van de Health & Beauty Optimizer en Calming Lotion Spray zijn de meeste mensen binnen een maand van winterjeuk klachten af.

Oorzaak van winterjeuk

Winterjeuk, of wintereczeem, wordt voornamelijk veroorzaakt door de combinatie van koud weer en lage luchtvochtigheid. Hier zijn de belangrijkste oorzaken en factoren die bijdragen aan winterjeuk:

 1. Lage luchtvochtigheid: In de winter daalt de luchtvochtigheid zowel binnen als buiten. Droge lucht onttrekt vocht aan de huid, wat leidt tot uitdroging.
 2. Verwarming: Binnenverwarming, zoals centrale verwarming, houtkachels en radiatoren, kan de lucht binnenshuis nog verder uitdrogen. Dit vermindert de luchtvochtigheid en droogt de huid uit.
 3. Koude wind: Koude, droge wind kan de beschermende oliën van de huid verwijderen, wat bijdraagt aan uitdroging en irritatie.
 4. Heet douchen en baden: Heet water kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen. Mensen nemen vaak langere en hetere douches of baden in de winter, wat de huid verder uitdroogt.
 5. Schurende kleding: Dikke, ruwe kleding zoals wollen truien kunnen de huid irriteren en bijdragen aan jeuk en droogheid.
 6. Verminderde talgproductie: In de winter kan de talgproductie van de huid afnemen. Talg helpt normaal gesproken de huid vochtig te houden door een beschermende barrière te vormen.
 7. Gebrek aan hydratatie: Mensen drinken vaak minder water in de winter, wat kan bijdragen aan dehydratatie van de huid.
 8. Huidverzorgingsproducten: Gebruik van agressieve zepen, reinigingsmiddelen en andere huidverzorgingsproducten die alcohol of geurstoffen bevatten, kan de huid verder uitdrogen en irriteren.

Preventie en behandeling van winterjeuk omvatten het behouden van de huidvochtigheid door:

 • Hydratatie: Gebruik vochtinbrengende crèmes en lotions die rijk zijn aan vochtvasthoudende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur en ceramiden.
 • Luchtbevochtigers: Gebruik een luchtbevochtiger binnenshuis om de luchtvochtigheid te verhogen.
 • Milde zepen: Gebruik milde, ongeparfumeerde zepen en reinigingsmiddelen.
 • Korte, lauwwarme douches: Vermijd hete douches en baden. Gebruik lauwwarm water en beperk de tijd onder de douche.
 • Beschermende kleding: Draag beschermende kleding en gebruik zachte stoffen zoals katoen direct op de huid.
 • Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Hoe de Health & Beauty Optimizer je huid van binnenuit versterkt

De Health & Beauty Optimizer tegen winterjeuk werkt op een unieke manier door je lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die direct bijdragen aan een gezonde huid. Deze innovatieve formule bevat 21 zorgvuldig samengestelde vitaminen en mineralen, zoals de vitaminen A, B-complex en C,  kalium en hyaluronzuur. Deze ingrediënten werken samen om je huid te hydrateren, te beschermen en te herstellen.

Hyaluronzuur speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde huidbarrière. Het mineraal helpt bij het vasthouden van vocht in de huid en bij het verminderen van ontstekingen die jeuk kunnen veroorzaken. Vitaminen A, C en H (biotine) zijn krachtige antioxidanten die je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en het natuurlijke herstelproces ondersteunen.

Door dagelijks de Health & Beauty Optimizer te gebruiken, geef je je huid alles wat het nodig heeft om zich te wapenen tegen de uitdrogende effecten van de winter. Het resultaat? Een zachtere, soepelere huid die minder gevoelig is voor irritaties en jeuk.

Health & Beauty Optimizer

Kalmeer je huid met winterjeuk van buitenaf

Als je last hebt van winterjeuk is het ook goed om de huid van buitenaf te kalmeren. Gebruik daarvoor onze Calming Lotion Spray. Deze lotion kun je twee of drie keer per dag op de huid aanbrengen. Het trekt snel in en voelt niet vet aan.

Door de kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten help je jouw huid met winterjeuk, zodat je minder last hebt van jeuk en irritatie.

Calming Lotion Spray