Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem is ontregeld. Je witte bloedcellen vallen ten onrechte normale huidcellen aan. Het gevolg is een versnelde huidcelvernieuwing.
Wat gaat er mis als je psoriasis hebt
Bij psoriasis is de werking van je immuunsysteem en daarmee de werking van je huidvernieuwingscyclus uit balans. Omdat te reguleren moet je je huidklachten van buiten maar zeker ook van binnenuit oplossen. Deze systemen werken niet goed bij psoriasis:
Immuunsysteem bij psoriasis
Bij psoriasis zijn bepaalde witte bloedcellen, genaamd T-cellen, overactief. Normaal gesproken beschermen T-cellen het lichaam tegen infecties en ziektes door schadelijke indringers aan te vallen. Bij psoriasis vallen deze T-cellen gezonde huidcellen aan.
Deze aanval leidt tot de vrijlating van cytokines. Dat zijn chemische boodschappers die ontstekingen veroorzaken en het immuunsysteem activeren. Bij psoriasis zorgen deze cytokines ervoor dat huidcellen zich sneller dan normaal vermenigvuldigen.
Versnelde huidcelproductie bij psoriasis
In een gezonde situatie is je huid continu aan het vernieuwen. Normaal gesproken duurt het ongeveer 30 tot 40 dagen voor huidcellen om zich te vernieuwen en naar de oppervlakte van de huid te migreren. Daar schilferen ze uiteindelijk af. Per dag verliest een volwassene zo’n 30.000 huidschilfers. Gelukkig zijn deze heel klein en waaien ze zo weg of zuig je ze makkelijk op.
Bij psoriasis duurt dit proces in plaats van 30 tot 40 dagen slechts ongeveer 3 tot 7 dagen. Hierdoor hoopt een overmaat aan huidcellen zich op de oppervlakte op. Logischerwijs leidt tot dikke, rode, schilferige plakken huid die kenmerkend zijn voor de aandoening. Van binnenuit de huidvernieuwing weer op een gezond niveau krijgen is de beste aanpak.
Wat kunnen oorzaken van psoriasis zijn
De oorzaak van psoriasis is bij de meeste mensen lastig terug te herleiden naar één specifieke situatie of oorzaak. Vaak is het een combinatie of stapeling van allerlei factoren wat zich ineens of langzamerhand ontwikkeld naar de huidziekte psoriasis. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van psoriasis:
- DNA en genetica Allereerst speelt erfelijkheid een belangrijke rol bij psoriasis. Mensen met ouders of andere familieleden die psoriasis hebben, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening. Het lijkt erop dat niet psoriasis zelf maar gevoeligheden om psoriasis te ontwikkelen in het DNA terug te vinden zijn.
- Omgevingsfactoren Bepaalde omgevingsfactoren kunnen psoriasis uitlokken of verergeren. Vaak heeft dit te maken met verhoogde ontstekingswaarden in het lichaam. Voorbeelden daarvan zijn infecties zoals keelontsteking, longontsteking, griep, hepatitis A, B en C en Candida. Ook een huidtrauma, stress, roken, alcoholgebruik en sommige medicijnen kunnen psoriasis veroorzaken.
- Ontstekingsreactie De verhoogde aanwezigheid van ontstekingsbevorderende cytokines draagt bij aan de voortdurende ontsteking en snelle huidcelvernieuwing. Voorbeelden daarvan zijn reuma (artritis), darmontstekingen zoals ziekte van Crohn of colitis ulserosa, COPD, overgewicht of diabetes.
Al deze oorzaken hebben zichtbare gevolgen van psoriasis: een verdikte huid, roodheid en schilfering. Het behandelen van psoriasis richt zich vaak op het onderdrukken van deze klachten aan de buitenkant van het lichaam. Met de aanpak van binnenuit boek je beter resultaat.
Psoriasis behandelen van binnenuit
Wat erg belangrijk is in de strijd tegen psoriasis, is het reguleren van het immuunsysteem. Ontstekingswaarden onderdrukken en weerstand van je immuunsysteem en huidgezondheid opbouwen. In plaats van eindeloos zalf smeren, moet je de oorzaak tegengaan. Dat doe je door je lichaam te voeden met de vitaminen en mineralen die het nodig heeft voor een gezonde huid.
Na een jarenlange ontwikkeling met (cosmetisch) artsen en huidspecialisten is Perfect Age met de Health & Beauty Optimizer tot deze unieke formule gekomen. Ontwikkeld met de belangrijke voedingsstoffen die bekend staan om hun invloed op het immuunsysteem en huidgezondheid:
- Kalium; Kalium is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van het zenuwstelsel, vochtbuffer in de huid en gewrichten.
- Hyaluronzuur; Hyaluronzuur is een stofje die steeds minder in onze huid voorkomt, gedurende het toenemen van de leeftijd. Deze vochtinbrenger helpt de huid gezond te blijven en laten stralen.
- Foliumzuur; Belangrijk mineraal (vitamine B9, B11) voor de regeneratie en vernieuwing van huidcellen. Foliumzuur helpt bij het behoud van een gezonde huid, omdat het de celgroei en -reparatie ondersteunt.
- Vitamine A; Bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen, nagels en haren. Ook ondersteund vitamine A het afweersysteem, bevordert het celdelingsproces, inclusief de T-cellen, en gaat uitdroging van slijmvliezen tegen.
- Vitamine B1; Belangrijk voor de energieproductie in het lichaam en een goede werking van de hartspier en zenuwstelsel.
- Vitamine B2; Helpt bij het gezond houden van de huid en slijmvliezen. Ook staat vitamine B2 bekent voor het bevorderen van het spijsverteringsproces en daarmee de opname van voedingsstoffen.
- Vitamine B3; Vitamine B3 is belangrijk voor de huid in de strijd tegen ontstekingen en uitslag. Ook gaat het vermoeidheidsklachten tegen en heeft het een gunstig effect op slijmvliezen.
- Vitamine B5; Vitamine B5 ondersteun je energiehuishouding, helpt tegen spanning en ondersteund je lichaam tegen vermoeidheidsklachten.
- Vitamine B11 – Foliumzuur; Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen (zuurstoftransport), de zenuwen en de groei van het zenuwstelsel bij ongeboren kinderen.
- Vitamine B12; Vitamine B12 is belangrijk omdat deze vitamine de opname van andere vitamines en mineralen in het lichaam verbetert. Zo is de werking van alle stoffen efficiënt!
- Biotine (Vitamine H); De werking van dit enzym zorgt ervoor dat in het organisme koolstofdioxide gefixeerd wordt en gaat dus schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar, en een normale werking van het zenuwstelsel.
- Vitamine C; Vitamine C is een sterke anti-oxidant en beschermt cellen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer uit voeding en het blijven ondersteunen van de weerstand.
Eén verpakking Health & Beauty Optimizer bevat 30 capsules, voldoende voor één maand (bij voorkeur tijdens het ontbijt innemen). Je ziet tussen de tweede en derde maand resultaat.
Wat kun je zelf doen tegen psoriasis
Naast het aanvullen van deze vitaminen en mineralen, kun je zelf psoriasis behandelen door veranderingen toe te passen in je dagelijkse leven. Tips tegen psoriasis die je zelf kan doen zijn:
- Een gebalanceerd dieet volgen. Eet gezond, gevarieerd en zo natuurlijk mogelijk.
- Drink zo veel mogelijk water. Het liefst 1,5 tot 2 liter water per dag. Vermijd dranken waar suiker aan toegevoegd is, inclusief light versies.
- Neem voldoende rust. Rust tussen de dagelijkse bezigheden en voldoende slaap is erg belangrijk voor een gezonde weerstand en huid.
- Beweeg regelmatig. Intensief sporten is bij psoriasis vaak lastig. Wat wel kan is iedere dag een half uur bewegen. Je kan wandelen, fiesten of yoga oefeningen doen.
- Vermijd (langdurige) stress. Je lichaam reageert direct op stress en situaties die je als stress ervaart. De reactie is het verhogen van ontstekingswaarden. Precies wat je niet wil bij psoriasis.
Aanbevolen producten
- Psoriasis van binnenuit tegengaan doe je met de Health & Beauty Optmizer.
- Calming Lotion Spray om je huid van buitenaf te kalmeren en voeden met ontstekingsremmende ingrediënten.
- Mocht je psoriasis in je gezicht hebben, is de Renew Cream 24H erg geschikt als voedende en langdurig hydraterende crème met vitamine A, C en E.