Huidverzorging

Collageen aanmaken via collageen in voeding

collageen aanmaken voeding (3)

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat veel in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen én behouden van een gezonde huid. In deze blog vertellen wij je waarom collageen stimuleren in je gezicht werkt en bij welke voeding je meer collageen aanmaakt op een natuurlijke manier. Ook laten we je zien waarom de grootste misvatting over collageen eten niet werkt.

Waarom is collageen aanmaken nodig?

Collageencellen zijn verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en hydratatie van onze huid. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen het lichaam produceert. De vermindering van collageen begint rond je 25ste levensjaar. Het gevolg van deze vermindering zijn een slappere huid, fijne lijntjes en rimpels. Het stimuleren van collageen kan dit proces vertragen zodat de gevolgen langer weg blijven.

Collageen eten onzin

Eerst helpen we een grote misvatting uit de wereld waarom collageen eten onzin is. Je kan geen collageen eten wat direct in collageenvorm naar je huid getransporteerd wordt. Collageen wordt net als alle andere voedingsstoffen die je eet afgebroken via onze spijsvertering. Daar wordt het afgebroken naar aminozuren. Pas in de vorm van aminozuren is het geschikt voor je huid. Het eten van rundvlees, getrokken bouillon uit botten of gelatine heeft dus geen directe link met je huid. Daarom is collageen eten onzin.

Door alle huidlagen heen is collageen de verbindende factor.

Boost je collageen aanmaak met de juiste voeding

Gelukkig zijn er goede manieren om de collageenproductie in ons lichaam te stimuleren. Dit kunnen we onder andere doen met het onder het aanpassen van onze voeding. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het aanmaken van collageen:

 • Vis

Vissoorten met een hoog vetpercentage stimuleren de collageen productie. Voorbeelden van vette vissoorten zijn zalm, tonijn en sardines. Deze soorten bevatten omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren stimuleren niet alleen de productie van nieuwe collageencellen. Het beschermt ook de bestaande cellen tegen beschadigingen. Eén of twee keer per week vis op het menu helpt je huid de goede kant op. Kies voor duurzaam gekweekte vissoorten. Daar wordt de natuur en jou eigen lichaam beter van.

 • Groene bladgroenten

Groene bladgroenten staan bekend door de grote hoeveelheden antioxidanten. Vitamine C in deze groenten stimuleren de collageenproductie. Het is belangrijk voor de vorming van proline. Proline is een aminozuur wat nodig is bij de aanmaak van collageencellen. Voorbeelden van groenten met veel vitamine C zijn boerenkool, spinazie, broccoli en paprika.

 • Noten en zaden

Gezonde vetten en antioxidanten helpen je huid collageen aanmaken. Amandelen, walnoten en lijnzaad bevatten deze gezonde bouwstoffen. Ook bevatten veel noten en zaden vitamine E. Dat helpt bij het gezond houden van de huid bij schadelijke invloeden van buitenaf.

 • Rood fruit

Rode fruitsoorten zoals bessen, kersen en granaatappels zijn rijk aan antioxidanten die de natuurlijke afbraak van collageen in ons lichaam kunnen vertragen. Ze bevatten ook vitamine A en C. Deze vitaminen zijn belangrijk voor een gezonde huid.

 • Bonen en peulvruchten

Linzen, kikkererwten en bonen zijn een bron van het aminozuur lysine. Dat is een belangrijk aminozuur wat ons lichaam niet makkelijk kan aanmaken. Het is wel een essentiële bouwstof bij collageen aanmaken. Ook bevatten bonen en peulvruchten mineralen zoals zink en koper die betrokken zijn bij de cellulaire processen in ons bindweefsel.

Naast collageen in voeding is een gezonde levensstijl belangrijk

Gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk voor collageen aanmaken. Daast gezonde voeding zijn er nog enkele andere onderdelen van een gezonde levensstijl belangrijk voor een gezonde en frisse huid.

 • Voldoende slaap

In de nacht regenereert je huid door middel van actievere hormonen. Voldoende slaap geeft dit proces de meeste tijd je huid gezond te houden en het verlaagt je stressniveau.

 • Regelmatige lichaamsbeweging

Bij regelmatige lichaamsbeweging help je je huid gezond te blijven. Iedere dag een half uurtje stevig wandelen heeft al grote invloed. Doordat je bloedsomloop wordt gestimuleerd worden afvalstoffen beter afgevoerd. De schadelijke invloed om het collageen aanmaken verminder je daarmee. Beweging helpt bij een gezonde darmflora. Daardoor kunnen voedingstoffen beter worden opgenomen en je huid bereiken van binnenuit.

 • Verminder of stop met roken

Roken geeft schadelijke stoffen af in je bloed. Via de bloed wordt je huid gevoed. Als daar schadelijke stoffen in zitten komen die in de huid terecht. Ook vernauwen je bloedvaten door roken waardoor gezonde stoffen minder kans hebben je huid te voeden.

Helpen collageen supplementen?

Er zijn veel collageen supplementen die je kan gebruiken. Deze beloven vaak een snelle verbetering van je huid. Sommige onderzoeken laten positieve resultaten zien, maar de discussie over het effect van collageensupplementen blijft. De resultaten verschillen per persoon en de werking is afhankelijk van je levensstijl.

Volgens de oprichter van Perfect Age, een Nederlandse cosmetisch arts, en het team huidspecialisten, kan innemen van een supplement beter door vitaminen die de collageen aanmaak stimuleren. Na een bijzondere ontwikkeling van een supplement is de Beauty Optimizer samengesteld. Dit supplement helpt collageen aanmaken van binnenuit door de 15 actieve vitaminen én mineralen die je huid nodig heeft.

Onthoud: naast dit supplement is een gezond en gevarieerd voedingspatroon de basis voor een mooie huid en een goede gezondheid!

Producten:

 • Beauty Optimizer als supplement voor collageen aanmaak te stimuleren van binnenuit
 • Renew Cream 24H als dag- en nachtcrème met verzorgende vitamine A, C en E
 • Vitamine C Concentrate als serum voor extra voeding van vitamine C
 • Voordeelpakket Collageen met combinatiekorting