Huidverzorging

Herken en behandel zonneschade effectief

zonneschade-behandelen

Zonneschade aan je huid kan vervelende gevolgen hebben. Het is belangrijk om te weten hoe je deze schade kunt herkennen en wat je kunt doen om het te behandelen. In deze blog geven we je handige tips en adviezen om zonneschade aan je gezicht te voorkomen en te herstellen. Zo ga je pijn, jeuk en schilfering tegen op een effectieve manier.

Wat is zonneschade precies?

Zonneschade aan de huid wordt veroorzaakt door blootstelling aan de ultraviolette (UV) straling van de zon. Zonneschade komt het meest voor op delen van het lichaam die vaak blootgesteld worden aan de zon, zoals het gezicht, de neus en het voorhoofd.

Er zijn verschillende redenen waarom Uv-straling schadelijk kan zijn voor de huid:

  1. UV-A en UV-B straling: De zon straalt zowel UV-A- als UV-B-straling uit. UV-B-stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid en kunnen dieper doordringen dan UV-A-stralen. Beide vormen van straling kunnen echter schade aan de huidcellen veroorzaken en het DNA in de cellen beschadigen, wat kan leiden tot huidbeschadiging en huidkanker.
  2. Huidveroudering: Blootstelling aan de zon versnelt het verouderingsproces van de huid. UV-straling kan collageen en elastine, de vezels die de huid stevig en elastisch houden, afbreken. Omdat hyaluronzuur (vochtbuffer) en de weerstand van je huid ook minder wordt leidt dat tot rimpels, verslapping van de huid en bruine vlekken.
  3. Huidkanker: Langdurige blootstelling aan UV-straling kan het risico op huidkanker verhogen. Huidkanker, waaronder basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom, wordt vaak veroorzaakt door schade aan het DNA van huidcellen als gevolg van UV-straling.
  4. Actinische keratose: Dit is een precancereuze aandoening van de huid die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Het manifesteert zich als ruwe, schilferige plekken op de huid en kan zich soms ontwikkelen tot huidkanker als er niets tegen gedaan wordt.
  5. Oogschade: UV-straling kan ook schade aan de ogen veroorzaken, zoals staar en maculadegeneratie.

Hoelang mag je onbeschermd in de zon?

De veilige tijd die je in de zon kunt doorbrengen zonder bescherming is afhankelijk van je huidtype, zonsterkte, het seizoen en de gezondheid van je huid. Belangrijk is dat je uit sterke zonnestralen blijft om zonneschade te voorkomen. Draag bedekkende kleding, bescherm kwetsbare huid van kinderen, bij bestaande huidklachten of een heel gevoelige huid.

De tijd dat je huid bloot kan staan aan de zon wordt verlengd door een crème met Sun Protection Factor te gebruiken. Kies voor een crème met vitamine C en E om de huid weerbaar te maken tegen zonneschade.

Praktische tips tegen zonneschade

Er zijn verschillende manieren om zonneschade te voorkomen. Hieronder vind je enkele praktische tips:

  1. Draag beschermende kleding: Bedek zoveel mogelijk huid met kleding, zoals lange mouwen, een hoed en een zonnebril met UV-bescherming.
  2. Zoek de schaduw op: Blijf uit de directe zon, vooral tijdens de uren dat de zon het sterkst is, meestal tussen 10.00 en 16.00 uur.
  3. Gebruik zonnebrandcrème: Breng een breed spectrum zonnebrandcrème aan met minimaal SPF 30 op alle blootgestelde huid, zelfs op bewolkte dagen. Herhaal het aanbrengen elke 2 uur, of vaker als je hebt gezweet of gezwommen.
  4. Kies de juiste crème: Zorg ervoor dat een dagcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Gebruik een crème waar vitamine C en E in zit, om zo de huid ook zelf weerbaar te maken.
  5. Vermijd zonnebanken: Zonnebanken kunnen schadelijke UV-stralen uitstralen en het risico op huidkanker verhogen.
  6. Houd kinderen beschermd: Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor zonneschade. Zorg ervoor dat ze goed zijn beschermd met kleding, hoeden en zonnebrandcrème.
  7. Ken je huidtype: Mensen met een lichte huid lopen over het algemeen meer risico op zonneschade. Pas je beschermingsmaatregelen hierop aan.
  8. Controleer je huid: Regelmatige controle op veranderingen, zoals nieuwe of veranderende moedervlekken, is belangrijk. Zo ben je op tijd bij verdachte plekjes.
  9. Hydrateer je huid: Na blootstelling aan de zon is het belangrijk om je huid goed te hydrateren met een kalmerende lotion om herstel te bevorderen.

Het is belangrijk om deze maatregelen in je dagelijkse routine op te nemen, zelfs op dagen dat de zon minder fel lijkt te schijnen.

Hoe een zonnebank invloed heeft op zonneschade

Zonnebanken stralen UV-straling uit, met name UV-A en UV-B straling, die schade aan de huidcellen kunnen veroorzaken. Deze schade kan zich in de loop van de tijd opstapelen en leiden tot de ontwikkeling van zonneschade en uiteindelijk zelfs huidkanker.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van zonnebanken niet alleen het risico op actinische keratose verhoogt, maar ook het risico op andere vormen van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom, vergroot.

Zonneschade aan je gezicht behandelen

Is er al sprake van zonneschade aan je gezicht? Geen paniek, er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een dermatoloog kan je bijvoorbeeld een crème voorschrijven die de beschadigde huidcellen aanpakt. Ook zijn er verschillende huidbehandelingen mogelijk, zoals een chemische peeling of lasertherapie.

Daarnaast kun je ook zelf stappen ondernemen om je huid te herstellen. Zo zijn er speciale huidverzorgingsproducten, zoals de Perfect Age Suncare SPF met hyaluronzuur en vitamine C en E. Deze ingrediënten helpen je huid bij de bescherming, het herstellen en voorkomen verdere schade. Dit is een van onze cosmeceuticals: een huidverzorgingsproduct met genezende ingrediënten.

Investeer in je huid met de Beauty Optimizer

Wil je je huid extra beschermen tegen zonneschade? Gebruik dan het supplement Beauty Optimizer. Dit product is speciaal ontwikkeld voor de huid die van binnenuit ondersteuning kan gebruiken.

Iedere 35 tot 40 dagen vernieuwd je huid zich van binnenuit. Om zonneschade te voorkomen en te herstellen is het belangrijk dat je je huid van binnenuit voedt met vitaminen en mineralen die het nodig heeft. Het supplement bevat krachtige ingrediënten zoals hyaluronzuur, Vitamine B-complex, Q10 en Biotine (Vitamine H), die je huid intensief hydrateren en voeden.

Zoals je ziet, is het belangrijk om zonneschade serieus te nemen. Door je huid goed te beschermen en te verzorgen, kun je veel problemen voorkomen.

Van de Beauty Optimizer gebruik je één capsule per dag. De Suncare SPF30 gebruik je tegen zonneschaden op het gezicht als dagcrème. De Calming Lotion Spray kun je optioneel gebruiken om de klachten van buiten tegen te gaan.

Suncare SPF30

 39,90 incl. BTW

Voordeelpakket Zonneallergie en zonschade

Oorspronkelijke prijs was: € 105,70.Huidige prijs is: € 89,80. incl. BTW