Een verouderde huid herstellen is makkelijker dan je denkt. Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave, maar het herstellen van verouderingstekenen is wel mogelijk. Van je lichaam is je huid het grootste orgaan. Het heeft veel verschillende functies. Er is één functie waardoor het mogelijk is om een verouderde huid te herstellen. Dat is het vernieuwingsproces. Dit proces vertraagt naarmate we ouder worden. De gemiddelde vernieuwingscyclus van de huid is tussen de 28 en 35 dagen. Bij sommige huidaandoeningen is dat sneller. Bij psoriasis is deze cyclus bijvoorbeeld zo’n 4 á 5 dagen. Dat is de reden van overmatige schilfering.
Een verouderde huid; wat is dat?
Hoe ouder we worden, hoe minder de processen in het lichaam goed blijven functioneren. In je huid zie je dat aan het droger en dunner worden. Ook wordt je huid minder elastisch. Doordat de vochtbuffer afneemt ontstaan er fijne lijntjes, rimpels en wordt de uitstraling doffer. Er zijn verschillende manieren om je huid te helpen weer een gezonde en frisse uitstraling te krijgen. Huidveroudering is een natuurlijk proces wat je onmogelijk tegenhoudt. Wel kun je het proces vertragen én de vernieuwingscyclus te ondersteunen. Dat doe je met deze tips.
Tips waarmee je een verouderde huid kan herstellen
Het proces van huidveroudering kan niet volledig worden gestopt. Ook bij het inbrengen van een filler of botox gaat huidveroudering door. Maar er zijn wel manieren om een verouderde huid te herstellen en een verouderde huid in je gezicht een gezonde uitstraling te geven. Hier zijn enkele tips tegen een verouderde huid:
- Bescherm je huid tegen de zon. UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Probeer direct zonlicht te vermijden. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met vitaminen en mineralen en SPF (Sun Protection Factor) 30. Ook op bewolkte dagen bereikt UV-straling je huid. Deze dringt tot die in de huidlagen door, waar het schadelijk kan zijn voor de celstructuren. Belangrijk om te weten is dat de zonnestralen het sterkst schijnen tussen 10.00 en 16.00 uur.
- Hydratatie. Je leest het overal, maar hoe hydrateer je op een goede manier? Gebruik een crème die je huid voedt met belangrijke vitaminen zoals A, C en E. Ook een belangrijke manier van je lichaam hydrateren is veel vochtrijk voedsel eten. Veel water drinken verlaat snel weer je lichaam, vochtrijk voedsel blijft veel langer in je lichaam. Hierdoor wordt je huid gelijkmatiger en langduriger gehydrateerd. Met gezonde hydratatie kun je een verouderde huid herstellen.
- Gezonde voeding. Je huid wordt van binnenuit gevoed. De vernieuwingscyclus heeft nieuwe huidcellen, antioxidanten, vitaminen, mineralen en sporenelementen nodig. Een voedingspatroon met veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten helpen daarbij. Naast voldoende vezels kunnen volle zuivelproducten ook helpen aan een goede darmflora. Een gezonde darmflora is in staat jouw huid van binnenuit te voeden met wat het nodig heeft.
- Stop met roken. Een verouderde huid herstellen tijdens of na jarenlang gerookt is niet onmogelijk, maar kost tijd. Meestal heb je meerdere vernieuwingscycli nodig om resultaat te zien. Bij roken vernauwen de bloedvaten waardoor er minder voedingsstoffen bij de huid komen. Ook functioneert de darmflora minder waardoor er sowieso al minder voeding voor de huid in het bloed zit. Het resultaat is rimpelvorming en een doffe teint.
- Beperk alcohol en cafeïne. Teveel gebruik van alcohol en cafeïne onttrekt vocht uit je lichaam. Dat betekent dat de huid minder vocht krijgt. Hierdoor wordt het droger en worden fijne lijntjes en rimpels zichtbaar.
- Rust voldoende. Zorg voor voldoende slaap, omdat dit het lichaam de kans geeft om te herstellen en te vernieuwen, inclusief de huid.
- Huidverzorging. Om een verouderde huid te herstellen is het belangrijk vitamine A (retinol), hyaluronzuur, vitamine C en E te gebruiken. Het geeft de huid nieuwe energie van buitenaf. Vitamine A zorgt voor verbetering van de vernieuwde cellen, hyaluronzuur is lichaamseigen vochtbuffer in je huid en vitamine C en E maken je huid weerbaar tegen invloeden van buitenaf.
- Supplementen. Naast het voeden van je huid van buitenaf, is het belangrijk je huid van binnenuit te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Vitaminen en mineralen die essentieel zijn om een verouderde huid te herstellen vindt je steeds minder in ons alledaagse voedsel. Met supplementen voor een gezonde huid geef je je huid precies wat het nodig heeft.
- Vermijd agressieve reiniging. Gebruik milde reinigingsmiddelen om je huid te reinigen. Vermijd agressieve scrubmiddelen die de huid kunnen beschadigen.
- Stressvermindering. Stress verhoogt het ontstekingsgehalte in ons lichaam. Langdurige stress kan bijdragen aan huidproblemen en veroudering. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie of het beoefenen van een hobby.
- Beweging. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie. Iedere dag een half uur wandelen kan al helpen bij het behouden van een gezonde huid en een verouderde huid herstellen.
Onthoud dat ieder dag een constant en goede huidverzorgingsroutine én gezonde gewoonten op lange termijn het meest effectief zijn bij het behouden van een gezonde huid.
Bij specifieke huidklachten zoals eczeem, acné of andere huidaandoeningen is het belangrijk cosmeceuticals te gebruiken in plaats van standaard huidverzorging. Cosmeceuticals zijn huidverzorgingsproducten met ontstekingsremmende en genezende ingrediënten.
Verouderde huid onder ogen
De huid onder de ogen is dunner en gevoeliger dan de rest van het gezicht. Dit is vaak ook het eerste gebied waar de tekenen van een verouderde huid zichtbaar worden. Fijne lijntjes, rimpels en donkere kringen kun je tegengaan met de bovenstaande tips om een verouderde huid te herstellen. Speciaal voor de verouderde huid onder de ogen ben je met deze tips geholpen:
- Gebruik een oogcrème. Kies een oogcrème (de Eye and Lip Contour Cream) die samengesteld is uit ingrediënten die huidveroudering tegengaan en huidvernieuwing stimuleren. Hierdoor verstevigd de structuur, verminderd of verdwijnt zelfs kleurverschil en wordt de huid gelift.
- Koude kompressen. Het verminderen van wallen en zwelling kun je doen door af en toe koude kompresse aan te brengen op de ogen. Je kunt bijvoorbeeld een schone doek in koud water dompelen en deze voorzichtig op de ogen leggen.
- Vermijd wrijven. Wrijf niet in je ogen, omdat dit de dunne huid kan beschadigen en irritatie kan veroorzaken.
- Verzachtende technieken. Gebruik je ringvinger om oogcrème of make-up aan te brengen. Klop zachtjes op het gebied onder je ogen om de huid niet te belasten.
- Slaaphouding. Raar maar waar: Probeer te slapen op je rug. Zo voorkom je dat je gezicht in het kussen wordt gedrukt. Deze druk kan ook leiden tot rimpelvorming.