Genoeg vitamine bij overgang is een belangrijk middel tegen overgangsklachten. Als deze klachten beginnen, is het handig om te weten wat je zelf kan doen. In deze blog lees je welke vitaminen en mineralen belangrijk zijn tijdens de overgang.
Hoe werkt de overgang?
De overgang is een fase in het leven waarin je lichaam verandert en andere behoeften krijgt. Hormonale schommelingen kunnen diverse klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je lichaam te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen. Vitaminen en mineralen spelen hierbij een sleutelrol. Ze helpen je hormoonbalans te herstellen en kunnen de ongemakken die bij de overgang horen, verlichten.
Maar welke vitaminen en mineralen zijn nu echt belangrijk tijdens deze periode? En hoe zorg je ervoor dat je deze voldoende binnenkrijgt? Daarover later meer.
Hormoonbalans en voedingsstoffen
Tijdens de overgang kan de hormoonbalans flink op de proef worden gesteld. Het is daarom belangrijk om te weten welke voedingsstoffen jou kunnen helpen. Het is belangrijk om een gezond dieet te volgen. Dat hoeft geen ‘strikt-dieet’ te zijn, maar het maken van gezonde keuzes is al een hele stap. Daarnaast zijn een aantal vitaminen en mineralen tijdens de overgang onmisbaar:
- Vitamine B6 helpt bij het reguleren van stemmingswisselingen. Ook gaat het symptomen van de overgang tegen zoals prikkelbaarheid en vermoeidheid.
- Foliumzuur of Vitamine B9 stimuleert een gezonde werking van het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen. Een gebrek aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede en symptomen die lijken op vermoeidheid. Een belangrijke vitamine bij overgang klachten.
- Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en ondersteunt daarmee de botgezondheid, iets wat tijdens de overgang extra aandacht verdient.
- Vitamine E helpt bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten die vaak voorkomen tijdens de menopauze.
- Biotine of Vitamine B7 of H spelen een belangrijke rol in het behoud van gezonde huid, haar en nagels. Sommige vrouwen merken dat de overgang invloed heeft op de gezondheid van huid, haargroei en nagelonderhoud.
- Magnesium speelt een rol bij het behouden van een goede hormoonbalans. Het geeft rust, gaat spierkrampen tegen en helpt bij het verminderen van overgangsklachten zoals stemmingswisselingen.
- Calcium is een essentiële voedingsstof voor de botgezondheid. Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af, wat het risico op botverlies verhoogt. Calcium en bijvoorbeeld ook vitamine D zijn belangrijk om de botdichtheid te behouden.
Wat kun je naast het innemen van vitamine bij overgang zelf doen?
Naast een gezonde voeding en de juiste supplementen, zijn er nog meer manieren om de overgangsklachten te lijf te gaan. Het ervaren van overgangsklachten kan voor veel vrouwen een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om deze symptomen te verlichten. Hier zijn enkele tips:
- Gezonde voeding: Probeer een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten.
- Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten zoals stemmingswisselingen en gewichtstoename. Probeer minstens 30 minuten per dag matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
- Stressmanagement: Stress kan overgangssymptomen verergeren. Probeer stressverlichtende activiteiten zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of massage om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
- Voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor het beheersen van overgangsklachten zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving en probeer elke nacht 7-8 uur slaap te krijgen.
- Kleding en omgeving: Draag lichtgewicht, ademende kleding om opvliegers te helpen beheersen. Houd de omgevingstemperatuur koel, vooral ‘s nachts, om nachtelijk zweten te verminderen.
- Hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, vooral als je last hebt van opvliegers en nachtelijk zweten.
- Vermijd roken: Roken kan overgangssymptomen verergeren en het risico op complicaties zoals osteoporose verhogen. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen.
Voor iedereen is de aanpak in levensstijl net even anders. De supplementen zorgen voor ieder lichaam voor voldoende vitaminen en mineralen. De ene persoon heeft na ongeveer één tot twee maanden geen last meer van overgangsklachten. De andere persoon ervaart een sterke vermindering van de klachten.
Deze vitaminen zijn de oplossing voor jouw overgangsklachten
In deze lichamelijk en mentaal onrustige periode helpen we je met de Health & Beauty Optimizer. Dit supplement biedt de ondersteuning die je verdient. Samen zorgen we ervoor dat je deze periode zo comfortabel mogelijk doorkomt en dat je je vitaal en gezond voelt, elke dag weer.
Je bent niet geholpen met één specifiek wonderstofje. Je lichaam, hormoonbalans, darmflora en huid zijn complexe systemen die variatie nodig hebben. Daarom ontwikkelde ons team met specialisten de Health & Beauty Optimizer. Dit supplement kent 21 actieve vitaminen en mineralen. Minimaal 100% van je benodigde dagelijkse hoeveelheid van 12 soorten vitaminen en 9 soorten mineralen.
Zo ben je verzekerd van een complete aanpak en heb je mineralen én vitaminen bij de overgang die je nodig hebt.