Huidverzorging

Wat je moet weten over urticaria en warmte urticaria

urticaria en warmte urticaria

Urticaria, ook wel netelroos genoemd, is een vervelende huidaandoening die gepaard gaat met jeukende rode bultjes en zwelling. Als je ooit last hebt gehad van urticaria, weet je hoe ongemakkelijk en frustrerend deze aandoening kan zijn. In deze blog duiken we dieper in op de oorzaken, behandelingen en tips om urticaria te beheersen. Ook lees je over warmte urticaria en een effectief middel tegen urticaria.

Wat is urticaria?

Urticaria, ook wel bekend als netelroos, is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door de plotselinge ontwikkeling van jeukende, rode bultjes of vlekken op de huid. Deze bultjes kunnen variëren in grootte, van kleine puntjes tot grotere plakkaten, en ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Deze huiduitslag ontstaat doordat bepaalde cellen in de huid, bekend als mestcellen, histamine en andere chemische stoffen vrijgeven als reactie op bepaalde prikkels. Dit leidt tot de karakteristieke symptomen van urticaria, waaronder jeuk, roodheid en zwelling.

De symptomen van urticaria

De symptomen van urticaria zijn per persoon verschillend. Er kunnen situaties zijn waarbij er maar één symptoom de overhand heeft. Ook is het mogelijk dat er meerdere symptomen van urticaria tegelijk spelen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

 1. Jeukende huid: Het meest opvallende symptoom van urticaria is jeuk. De jeuk kan licht tot ernstig zijn en kan variëren van een klein beetje irritatie tot intense jeuk.
 2. Rode bultjes: Urticaria gaat gepaard met de vorming van rode bultjes, die op de huid zitten. Deze bultjes kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en kunnen samensmelten om grotere plaques te vormen.
 3. Zwelling: Naast de rode bultjes kan urticaria ook zwelling veroorzaken, bekend als angio-oedeem. Deze zwelling treedt meestal op in de diepere lagen van de huid en kan voorkomen rond de ogen, lippen, handen, voeten, keel en geslachtsdelen.
 4. Snel veranderende plekken: De bultjes en zwelling bij urticaria kunnen snel van vorm en locatie veranderen. Ze kunnen binnen enkele uren verdwijnen en ergens anders op de huid weer verschijnen. Dit wordt vaak aangeduid als “wheals.”
 5. Pijn of branderigheid: Sommige mensen ervaren naast jeuk ook pijn of een branderig gevoel op de plekken waar urticaria optreedt.
 6. Soms andere symptomen: In sommige gevallen kan urticaria gepaard gaan met andere symptomen, zoals koorts, malaise (algeheel onwel voelen), of een algemeen gevoel van ongemak.

Daarnaast is het om te weten dat urticaria een acute (kortdurende) of chronische (langdurige) aandoening kan zijn.

Chronische urticaria

Chronische urticaria is een vorm van urticaria die langer dan zes weken aanhoudt. Het kan een grotere impact hebben op de kwaliteit van leven en kan moeilijker te behandelen zijn. Als je last hebt van chronische urticaria, is het belangrijk om te weten dat het niet ineens over is. Voldoende vitaminen en mineralen die de huid van binnenuit gezond houden tegen chronische urticaria kunnen wel de symptomen verlichten en klachten verminderen. Chronische urticaria gaat niet meer over. Urticaria kenmerkt zich vooral door de bulten op de huid en de irritatie en jeuk eromheen.

Wat veroorzaakt urticaria?

Urticaria kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De triggers voor urticaria kunnen sterk variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende oorzaken en prikkels zijn onder andere:

 1. Allergenen: Allergische reacties op voedsel, medicijnen, insectenbeten of allergenen in de omgeving kunnen urticaria veroorzaken.
 2. Fysieke prikkels: Sommige mensen ontwikkelen urticaria als reactie op fysieke prikkels zoals wrijving, druk, warmte, koude, zonlicht of zweten.
 3. Infecties: Virale of bacteriële infecties kunnen urticaria veroorzaken.
 4. Auto-immuunziekten: In sommige gevallen is urticaria gerelateerd aan auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.
 5. Stress: Stress en angst kunnen bij sommige mensen ernstige huidklachten veroorzaken of verergeren.
 6. Allesomvattend; een tekort aan vitaminen en mineralen voor je huid.

De behandeling van urticaria kan variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de symptomen. Je gaat urticaria van binnenuit tegen door je huid te voeden met vitaminen en mineralen die je huid nodig heeft.

Warmte urticaria

Een van de oorzaken van urticaria is warmte. Warmte-urticaria is een vorm van fysieke urticaria, wat betekent dat het wordt veroorzaakt door fysieke prikkels of veranderingen in de omgevingstemperatuur. Bij warmte-urticaria reageert de huid op warmte met de ontwikkeling van jeukende, rode bultjes of huiduitslag. Dit kan optreden wanneer de huid wordt blootgesteld aan warmte, zoals wanneer je een warme douche neemt, in een warm bad stapt, in de zon gaat zitten of zelfs als gevolg van lichaamswarmte door inspanning.

De symptomen van warmte-urticaria kunnen variëren in ernst en kunnen binnen enkele minuten na blootstelling aan warmte optreden. De uitslag kan variëren van kleine rode bultjes tot grotere, jeukende plekken op de huid. De jeuk en roodheid kunnen enkele uren aanhouden voordat ze vanzelf verdwijnen.

Ook bij warmte urticaria maak je je huid weerbaar met de Beauty Optimizer van Perfect Age.

Beauty Optimizer: Gezonde huid, nagels en vitaminen tegen haaruitval

Behandeling van urticaria

De behandeling van urticaria kan variëren afhankelijk van de oorzaak. Veel behandelingen worden ingezet om de klachten te verminderen. Dit heeft tijdelijk of iets langer effect. Belangrijk is om de oorzaak op te zoeken. Een behandeling van urticaria tegen de oorzaak is effectief en pak je aan van binnenuit.

Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsopties:

 1. Antihistaminica (bij allergie): Dit is vaak de eerste keuze voor de behandeling van urticaria. Antihistaminica helpen de jeuk, roodheid en zwelling te verminderen door de effecten van histamine (een stof die vrijkomt tijdens een allergische reactie) te blokkeren.
 2. Corticosteroïden: In sommige gevallen kunnen topische corticosteroïden (zalf of crème) worden voorgeschreven om de ontsteking en jeuk te verminderen. Voor ernstigere gevallen kan een arts ook corticosteroïden in de vorm van tabletten voorschrijven. De jeuk tegengaan is nog geen effectieve aanpak tegen de oorzaak.
 3. Epinefrine (adrenaline): In zeldzame gevallen, wanneer de klachten gepaard gaan met ernstige allergische reacties zoals anafylaxie, kan epinefrine worden gebruikt om de symptomen onmiddellijk te behandelen. Dit wordt meestal gedaan onder medisch toezicht.
 4. Andere medicijnen: Als antihistaminica en corticosteroïden niet effectief zijn, kan een arts andere medicijnen overwegen, zoals ciclosporine, om het immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te verminderen.
 5. Desensibilisatietherapie: In sommige gevallen kan desensibilisatietherapie overwogen worden. Dit houdt in dat kleine hoeveelheden van de stof waaraan je allergisch bent geleidelijk aan het lichaam worden geïntroduceerd om de reactie daarop te verminderen. Deze therapie wordt meestal uitgevoerd in een gespecialiseerde kliniek.
 6. Beauty Optimizer: Je huid heeft vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Bij een tekort van binnenuit geeft dat huidklachten. Zo ook tegen urticaria. Dit supplement is speciaal ontwikkeld voor het gezond maken en houden van de huid. Het bevat 15 soorten vitaminen en mineralen. Een capsule geeft je huid 24 uur lang wat het nodig heeft tegen urticaria.

Tips tegen urticaria

Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen om de jeuk en irritatie onder controle te houden. Hier zijn zes tips om netelroos te behandelen en te voorkomen:

 1. Vermijd Triggers: Probeer de oorzaak van je netelroos te achterhalen en vermijd mogelijke triggers. Dit kunnen voedingsmiddelen, medicijnen, insectenbeten, stress of allergenen zijn. Houd een dagboek bij om te helpen identificeren wat netelroos bij jou kan veroorzaken.
 2. Antihistaminica: Over-the-counter antihistaminica zoals cetirizine, loratadine of fexofenadine kunnen de jeuk verminderen en de zwelling verminderen. Raadpleeg een arts voordat je medicijnen gebruikt om de juiste dosering en het juiste type antihistaminicum te bepalen.
 3. Koelen: Breng een koud kompres aan op de getroffen gebieden om de jeuk en zwelling te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen tijdelijk te verlichten.
 4. Losse Kleding: Draag lichte, luchtige kleding die je huid niet irriteert. Strakke kleding kan netelroos verergeren.
 5. Vermijd Krabben: Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit de huid verder kan beschadigen en de symptomen kan verergeren.
 6. Stressmanagement: Stress kan netelroos verergeren of veroorzaken. Leer stressmanagementtechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie om stress te verminderen.
 7. Beauty Optimizer: Ga je huidklachten van binnenuit tegen met een effectief huidverzorgingsmiddel die de oorzaak van huidklachten aanpakt. De Beauty Optimizer geeft nieuwe huidcellen wat ze nodig hebben gezond te blijven. Iedere ongeveer 40 dagen wordt je huid volledig vernieuwd. Tijdens deze periode moet je je huid voeden met vitaminen en mineralen. Alleen zo ga je urticaria tegen!

Wat moet ik doen tegen urticaria?

Het meeste succes hebben we met de behandeling in twee delen. Allereerst is het belangrijk je huid van binnenuit weerbaar te maken. Dat doe je met de Beauty Optimizer. Daarmee voedt je je huid en krijgt het constant noodzakelijk onderhoud van binnenuit.

Daarnaast verzorg je je huid van buitenaf. Dat doe je met de Calming Lotion Spray en de Renew Cream 24H. Een rustige en zachte huid is erg belangrijk. De Calming Lotion Spray heeft een kalmerend effect op de huid waardoor de irritatie en jeuk afneemt. Het kalmeert de huidcellen, heeft ontstekingsremmende ingrediënten en trekt snel in. De Renew Cream 24H geeft de huid een lange hydratatie en voeding met vitamine A, C en E. Dat zorgt ervoor dat de schadelijke invloeden van buitenaf tegengegaan worden. Je huid krijgt weerstand en wordt op een gezonde manier onderhouden.

Geen quick-fix actie

Urticaria is een huidaandoening die niet binnen twee dagen over is. Je huid vernieuwd zich ongeveer iedere 40 dagen. Voordat je huid vernieuwd is en volledig gezond is, hebben sommige mensen tussen de twee en drie maanden nodig. Geef je huid de tijd, zeker als je al jaren last hebt, op een gezonde manier te herstellen.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in België en Nederland.