Huidverzorging

Rode vlekken op huid tegengaan

Heb je last van rode vlekken op je huid? Dan is het belangrijk om te weten wat het kan zijn en wat je er zelf tegen kan doen. In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn de oorzaken van rode vlekken?
 • Wat zijn rode vlekken symptomen?
 • Rode vlekken door stress
 • Rode vlekken na corona
 • Wat kan je doen tegen rode vlekken?

Bij diverse aandoeningen vertonen zich rode vlekken op de huid. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag waar rode vlekken vandaan komen. Daarom is het belangrijk om te lezen waar rode vlekken allemaal door kunnen ontstaan. Zo kun je zelf een conclusie trekken en er wat tegen doen. De oorzaak van rode vlekken kan van alles zijn. Hier vindt je een aantal mogelijkheden waarvan je er vast één of meerdere herkent:

 • Schoonmaakmiddelen, synthetische vetten of andere chemische stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken. Rode vlekken zijn dan een gevolg van deze irritatie.
 • Rode vlekken op de huid kunnen ook komen van huidaandoeningen van binnenuit. Voorbeelden hiervan zijn eczeem, psoriasis, ringworm, netelroos of andere aandoeningen. De oorzaak komt van binnenuit en het gevolg is rode vlekken.
 • Een infectie van bacteriën of een virus kan ook rode vlekken op de huid veroorzaken. Schimmels zoals zomergist laten vaak lichtere vlekken zien.
 • Verwijde bloedvaten of een ontsteking in de bloedvat wand kunnen ook rode vlekken veroorzaken. Klinische benamingen hiervoor zijn teleangiëctasieën, angiomen en vasculitis.

Naast deze oorzaken zijn er andere situaties waar rode vlekken op de huid van kunnen komen. Voorbeelden daarvan zijn zonnebrand, medicijngebruik en vaccinaties, erfelijke aandoeningen, hormonale schommelingen en stress. Hier komen we op terug in deze blog.

Symptomen van rode vlekken op de huid

De meest voorkomende symptomen van rode vlekken op de huid zijn:

 • Warmte; de plekken voelen warm of heet aan, de bloedsomloop in de buurt van de rode plekken is verhoogd.
 • Pijn; door de druk en de warmte kunnen de plekken pijnlijk aanvoelen.
 • Textuur verandering; de huid voelt anders aan. Voorbeelden zijn ruwheid, verharding of verdikking. Soms komt ook schilfering en blaasjesvorming voor.

Meer algemene symptomen van rode vlekken zijn klachten zoals spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of een verhoogde temperatuur.

Rode vlekken op de huid door stress

Stress veroorzaakt nooit direct rode vlekken op de huid. Wel is de invloed van stress op de gezondheid van de huid groot. Dat komt door een paar systemen in ons lichaam, die gekoppeld zijn aan onze mentale gezondheid. Allereerst zorgt stress voor een verlaging van je weerstand. door het stresshormoon cortisol wordt het immuunsysteem onderdrukt. Vooral bij langdurige stress geeft dit een groot probleem voor de weerstand tegen infecties en bacteriën.

rode vlekken op de huid

Daarnaast ervaren de meeste mensen bij een stressvolle situatie of periode ook een slechte slaapkwaliteit. Doordat je moeilijk in slaap komt of onrustig slaapt, wordt je lichaam en immuunsysteem slecht onderhouden. Voeding speelt ook een belangrijke rol bij stress. Rode vlekken door stress zijn eerder zichtbaar en voelbaar wanneer je een ongezond eetpatroon aanhoudt. Belangrijk zijn vitaminen en mineralen voor een gezonde huid, maar zeker ook tegen stress.

Stress kan leiden tot vasodilatatie. Dit is een reactie van de bloedvaten waardoor deze wijder worden. Dit veroorzaakt roodheid, maar ditzelfde mechanisme werkt tijdens het blozen. Ontstekingen in de huid spelen extra op bij stress. Rode plekken bij stress geven ruim baan voor eczeem, psoriasis, acne en andere huidziekten.

Tips tegen rode vlekken door stress

 • Vermijd of verminder stressvolle situaties.
 • Zorg ervoor dat je planning ruimer wordt opgezet zodat je rustmomenten hebt tussen je bezigheden door. Als dat niet kan, plan per activiteit meer tijd in je agenda zodat je even kan rusten tussendoor.
 • Zorg ervoor dat je voor het slapen gaan ruim de tijd neemt om in een relaxmodus te komen. Een beetje doelloos bankhangen of een stukje rustig te wandelen zorgt voor een afname van stress.
 • Vermijd veel gebruik van social media en films. Door deze online activiteiten staan je hersenen continu ‘aan’. Probeer rustmomenten te pakken zonder invloed van buitenaf.
 • Slaap voldoende. Neem ruim te tijd om te slapen en verdedig je ‘slaap-planning’. Als je besluit van 22:00 uur tot 06:30 uur te slapen, plan dan niets in deze tijd en zet je telefoon op vliegtuigmodus.

Rode vlekken na corona

Het komt relatief vaak voor dat corona veel symptomen van andere ongemakken van veroorzaken. Dit kan in zowel milde als ernstige vormen voorkomen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat corona de oorzaak is van rode vlekken op de huid. Wel komt het vaak voor waarbij rode vlekken na corona ontstaan op de huid.

Hier zijn verschillende verklaringen voor te vinden. Dit zijn mogelijke verklaringen van rode vlekken na corona:

 • Na een infectie is het immuunsysteem verzwakt, wat huiduitslag en rode vlekken kan veroorzaken.
 • Soms ervaren mensen na een corona infectie een post-inflammatoire hyperpigmentatie. Daarbij wordt de huid donkerder op de plekken waar een ontsteking heeft gezeten. Dat kan gezien worden als rode vlekken en komt na corona vaak voor.
 • Vasculaire reacties na een corona infectie komt bij sommige mensen ook voor. Corona heeft invloed op de bloedvaten en bloedcirculatie in het lichaam en deze kunnen ontstoken raken. Dat geeft rode vlekken.

Of medicijnen of vaccinaties rode vlekken veroorzaken zijn op dit moment geen wetenschappelijke conclusies aan te verbinden.

Wat kan je doen tegen rode vlekken

Wat de oorzaak ook is; rode vlekken zijn op te lossen. Dat doe je door een aanpak te kiezen waarbij je de huid van twee kanten ondersteund. Van binnenuit en van buitenaf. Met deze aanpak ga je rode plekken op de huid effectief tegen. Het resultaat is een vermindering van de rode vlekken in kleur en omvang, het volledig verdwijnen van de rode vlekken op de huid of de klachten met 90% reduceren.

De meest succesvolle aanpak tegen rode vlekken

Voor zowel vrouwen als mannen is deze aanpak tegen rode vlekken op de huid de meest effectieve en complete manier om het zelf tegen te gaan.

 • Gebruik de Beauty Optimizer. Met dit supplement geef je je huid van binnenuit een boost. De samenstelling bestaat uit 15 actieve vitaminen en mineralen. Naast dat het jarenlang geadviseerd is in de beauty centers zijn de capsules nu ook via de webshop verkrijgbaar. De formule geeft je huid van binnenuit alles wat het nodig heeft. Je hebt slechts één capsule per dag nodig.
 • Kies voor gezonde voeding. Je levensstijl en eetpatroon zijn belangrijk bij de gezondheid van je huid. Vermijd of verminder suiker, vet, frisdrank, snacks en ander fastfood. Ook hiermee geef je je huid van binnenuit wat nodig is.
 • Help je huid met de Calming Lotion Spray. Deze lotion is speciaal ontwikkeld en geschikt voor de gevoelige huid. Bij rode vlekken zorgt het voor een sneller herstel, minder jeuk en gaat het de roodheid tegen. Erg fijn om op de huid aan te brengen en het trekt snel in.

Heb je rode vlekken in je gezicht of hals? Gebruik de Renew Cream 24H. Deze geeft de huid rust, en voedt je huid met vitamine A, C en E. De actieve ingrediënten op natuurlijke basis gaan de roodheid tegen en helpen je huid snel te herstellen.

Over Perfect Age

Perfect Age is een huidverzorgingsmerk waarbij we cosmeceuticals en supplementen inzetten tegen huidklachten en huidveroudering. Het merk is opgericht door een Nederlandse cosmetische arts en met een team van huidspecialisten werden effectieve producten ontwikkeld. Daarbij is het uitgangspunt: natuurlijke extracten en genezende ingrediënten. Naast onze producten ben je uiteraard ook welkom in onze beauty salons voor een relaxmoment en huidverzorgingsbehandeling.

ontsteking ooglid blefaritis

De Beauty Optimizer, Calming Lotion Spray en Renew Cream 24H zijn los verkrijgbaar en met combinatie korting in het ‘Droge huid’ voordeelpakket. Wij verzenden iedere werkdag om 23:00 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.