Gezondheid, Huidverzorging

Al maanden jeuk: wat kun je zelf doen?

Al maanden jeuk Ontdek Perfect Age (1)

Al maanden jeuk hebben kan een vervelend en hardnekkig probleem zijn. Er wordt vaak gezegd: ‘jeuk is erger dan pijn’, en dat klopt helemaal! Het kan je dagelijks leven beïnvloeden en zorgen voor slapeloze nachten. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, variërend van huidaandoeningen tot onderliggende medische aandoeningen.

In deze blog bespreken we wat de mogelijke oorzaken van al maanden jeuk hebben kan zijn en welke opties je hebt. Ook lees je over een aanpak die je waarschijnlijk nog niet hebt geprobeerd: jeuk van binnenuit tegengaan.

Wat is de oorzaak als je al maanden jeuk hebt

De oorzaak als je al maanden jeuk hebt kan per persoon verschillen. Op den duur kan lang durende jeuk ook overgaan in chronische jeuk. Hier zijn acht mogelijke oorzaken:

 • Huidaandoeningen: Huidaandoeningen zoals eczeem (atopische dermatitis), psoriasis, dermatitis herpetiformis, en andere huidproblemen kunnen wekenlang of zelfs maanden jeuk veroorzaken.
 • Allergische reacties: Allergische reacties op voedsel, medicijnen, insectenbeten, of andere allergenen kunnen leiden tot aanhoudende jeuk.
 • Huidinfecties: Infecties zoals schimmelinfecties (bijvoorbeeld ringworm), bacteriële infecties (bijvoorbeeld impetigo), of parasitaire infecties (bijvoorbeeld schurft) kunnen jeuk veroorzaken die aanhoudt zolang de infectie actief is.
 • Neurologische aandoeningen: Neurologische aandoeningen zoals neuropathie, multiple sclerose en zenuwbeschadiging kunnen leiden tot chronische jeuk zonder duidelijke huidveranderingen.
 • Systemische aandoeningen: Systemische aandoeningen zoals nierziekte, leverziekte, schildklieraandoeningen en bloedziekten kunnen gepaard gaan met langdurige jeuk als een symptoom.
 • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals opioïden, antibiotica, antimalariamiddelen en chemotherapie, kunnen jeuk als bijwerking veroorzaken. Dit kan aanhouden zolang het medicijn wordt ingenomen.
 • Psychogene oorzaken: Psychologische factoren zoals stress, angst en depressie kunnen jeuk verergeren of aanhouden, zelfs zonder een duidelijke fysieke oorzaak.
 • Droge huid (xerosis): Een droge huid kan jeuk veroorzaken, vooral in de wintermaanden of in droge klimaten. Deze jeuk kan langdurig zijn als de droge huid niet goed wordt behandeld.

Belangrijk om te weten: jeuk is de reactie op iets wat niet goed gaat in de huid. Onderhuidse ontstekingen, allergische reacties of een verkeerde aanmaak van huidcellen door onvoldoende voedingsstoffen geven jeuk als gevolg.

Opties voor het behandelen als je al maanden jeuk hebt

De behandeling van langdurige jeuk is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele mogelijke behandelopties zijn:

Vochtinbrengende crèmes en lotions

Je kan crèmes en lotions gebruiken om de huid aan de buitenkant te kalmeren. Dat doe je door de huid goed te hydrateren. Voldoende vochtbuffer in de huid geeft minder kans op jeuk. De Calming Lotion Spray is een lotion die je over je hele lichaam kan gebruiken. Het werkt kalmerend en ontstekingsremmend tot in de diepere huidlagen. De lotion is niet vet en trekt snel in.

Voeding tegen jeuk

Als je al maanden jeuk hebt, zul je al van alles hebben geprobeerd. Toch is het belangrijk om ook op voeding te letten. Suikerrijke dranken, vet of vaak ongezond eten kan je huid niet voeden met wat het nodig heeft. Vitaminen en mineralen uit groente en fruit geven juist wel de goede stoffen aan de huid.

Hormoonzalven

Hoewel we er als huidexperts absoluut geen fan van zijn, kan het tijdelijk nodig zijn om hormoonzalf te gebruiken. Jeuk is erger dan pijn en heel laag gedoseerd en af en toe een beetje hormoonzalf werkt soms wel. Probeer het zo min mogelijk te gebruiken. Je huid kan er dun en extra gevoelig van worden en je kunt een ‘verslavende reactie’ voor je huid uitlokken.

Antischimmelmedicatie bij infecties

Mocht je al maanden jeuk hebben door een infectie die een schimmel geactiveerd heeft in de huid, is medicatie een optie. Let bij medicatie goed op mogelijke bijwerkingen zoals maag- en leverschade.

Tegengaan van jeuk van binnenuit

Met het juiste supplement ga je zelf als je al maanden jeuk hebt verlichting ervaren. Wanneer je jouw huid van binnenuit voedt met de vitaminen en mineralen die je huid nodig heeft, worden de klachten minder en verdwijnen vaak zelfs.

Met de Health & Beauty Optimizer ga je jeuk van binnenuit op een gezonde manier tegen. De samenstelling van dit supplement is precies wat je huid nodig heeft.

Producten om langdurige jeuk tegen te gaan

Tips om zelf de jeuk tegen te gaan

Naast deze succesvolle behandelingen zijn er ook enkele zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen om jeuk te verlichten:

 • Vermijd het krabben van de jeukende huid, omdat dit de jeuk kan verergeren en leiden tot beschadiging van de huid
 • Gebruik een koele compressen of neem een koele douche om de jeuk te verlichten
 • Draag losse, ademende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen
 • Vermijd het gebruik van agressieve zeep en heet water, omdat deze de huid kunnen uitdrogen en irriteren

Door deze tips toe te passen in combinatie met de Health & Beauty Optimizer en de Calming Lotion Spray, vindt je effectief verlichting voor je langdurige jeuk.

Over Perfect Age

Perfect Age is een merk wat staat voor hoogwaardige huidverzorging. Supplementen met actieve ingrediënten en huidverzorgingsproducten met genezende werking en zichtbaar resultaat. Onze producten zijn cosmeceuticals. Actieve en genezende ingrediënten maken het geen standaard huidverzorging.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België. Wil je advies over jou situatie of je huidverzorging bespreken? Plan een telefonisch consult in of stel je vraag via de chat op onze website.