Huidverzorging

Actinische keratose zelf behandelen

Steeds meer mensen krijgen last van actinische keratose. Dat is de klinische benaming voor zonneschade aan de huid. Zonneschade aan de huid kan leiden tot verschillende huidaandoeningen, zoals actinische keratose, zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. De meest voorkomende plek van zonneschade is in het gezicht. Actinische keratose kan op termijn zich uitbreiden en ontaarden in een kwaadaardige huidkanker. Als je vroeg genoeg de huid goed verzorgd wordt dat voorkomen.

In deze blog behandelen onze huidspecialisten het onderwerp zonneschade met de volgende punten:

  • Hoe begint actinische keratose?
  • Kan actinische keratose vanzelf overgaan?
  • Hoe wordt zonneschade behandeld?
  • Hoe kun je actinische keratose zelf behandelen?
  • Wat zijn effectieve middelen tegen zonneschade?
  • Wat kun je doen tegen zonneschade in het gezicht?

Hoe begint actinische keratose?

In de volksmond wordt actinische keratose ook wel ‘zonneschade’ genoemd. Dat zegt iets over de oorzaak van de huidklachten. Zonneschade aan de huid ontstaat door teveel blootstelling aan zonlicht of kunstlicht in een zonnebank. Het licht beïnvloed de structuurcellen in je huid en breekt je huid in diepere lagen af. Dit gaat heel geleidelijk door de jaren heen. De schade wordt zichtbaar door rode plekken die ruw aanvoelen. De invloed van de zon is per persoon verschillend. Als je een dunne, lichte huid hebt ben je eerder vatbaar voor  zonneschade dan dat je een donkere huid hebt.

Kan actinische keratose vanzelf overgaan?

Actinische keratose (AK) ontstaat als huidafwijking door langdurig zonlicht op de huid. Uiteindelijk kan de aandoening leiden tot huidkanker. In sommige gevallen kan actinische keratose vanzelf overgaan. Zonder behandeling kan zonneschade aan de huid verergeren. Soms lijkt het dat plekken ineens minder worden en verdwijnen, maar vaak komt het dan op een andere plaats weer terug. Bouw je huid van binnenuit op met een natuurlijk supplement, en voedt je huid van buiten met een genezende crème.

Hoe wordt zonneschade behandeld?

Een behandeling tegen zonneschade is mogelijk. Afhankelijk van de schade en de klachten worden er verschillende behandelingen voorgesteld en ingezet. De meest voorkomende behandeling voor zonneschade zijn deze:

  • Behandeling met zalf: een topische behandeling tegen actinische keratose zet in op zalven en crèmes aanbrengen op de huid. Hiermee voorkomt je nieuwe schade en ga je de gevolgen zoals jeuk en schilfering tegen.
  • Cryotherapie: met bevroren stikstof kun je de huid waar je last hebt van zonneschade bevriezen en op die manier de slechte huidcellen afbreken en ruimte geven aan gezonde cellen.
  • Lasertherapie: met gebundelde lichtstralen op de plekken op de huid worden littekens en pigmentvlekken verminderd.
  • Chirurgische ingreep: in een stadium dat er al kanker gediagnostiseerd is, kun je door een ingreep huid verwijderen en met een hersteloperatie de zonneschade tegen kan gaan.
Zonneschade actinische keratose tegengaan (1)

Hoe kun je zelf zonneschade behandelen?

Je kunt zelf zonneschade behandelen door een aantal tips toe te passen. Sommigen zal je misschien al uitvoeren, maar we hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Hydrateren. Een logische tip tegen zelf zonneschade behandelen is het hydrateren van de huid, maar hydrateren is een kunst. Niet alleen veel water drinken en genoeg bewegen, maar nog belangrijker is vochtrijk voedsel te eten. Voeding met een hoog vochtgehalte zorgen voor een langzame hydratatie van het lichaam waardoor je huid er veel meer aan heeft dan het drinken van ineens 300ml water.
  • Vermijd direct zonlicht. Gebruik bedekkende kleding of een pet/hoed en gebruik een goede crème met SPF 30, zoals de Suncare SPF30 van Perfect Age. Naast de beschermende factor is deze crème verrijkt met hyaluronzuur en vitamine C en E voor de juiste verzorging van de beschadigde huid.
  • Douche met lauw water en kort. Heet water beschadigd de beschermende functie van de bovenste huidlaag waardoor je nog meer klachten krijgt. Dep de huid na het douchen droog en wrijf zo min mogelijk. Zo voorkom je een ‘schurend’ effect.
  • Pas een gezond voedingspatroon toe. De groenten en fruit die wij gebruiken hebben veel minder voedingswaarden dan zo’n 50 tot 100 jaar geleden. Daarom is het belangrijk veel groenten en fruit te eten om je huid zo veel mogelijk te voorzien van de juiste stoffen.
  • Gebruik complete voedingssupplementen. Met alleen een vitamine C of D, of een multi-vitamine supplement met 4 of 6 soorten, help je je huid niet. In een goed supplement zit ten minste een dosering hyaluronzuur, vitamine A en het B-complex. De Beauty Optimizer is hier een goed voorbeeld van.

Wat zijn effectieve middelen tegen zonneschade?

Naast de tips en behandelingen die je kan opvolgen zijn er effectieve producten tegen zonneschade. Actinische keratose ga je tegen op twee manieren: ter voorkoming van nieuwe schade van buiten, het tegengaan van de bestaande klachten van binnenuit.

Actinische keratose van buiten behandelen

Zonneschade ga je direct tegen met een crème met genezende werking. De producten van Perfect Age zijn cosmeceuticals. Dat zijn huidverzorgingsproducten mét genezende ingrediënten. Deze zijn samengesteld door cosmetisch artsen en huidspecialisten. Belangrijk voor zonneschade is de actieve werking. Je huid vernieuwd zich iedere 28 dagen. Daarom is het belangrijk deze producten zo’n twee tot drie maanden te gebruiken.

Een paar ingrediënten van de Suncare SPF30 uitgelicht:

  • Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die de huid opvult met vocht. Het vochtgehalte in de huid bepaald voor een belangrijk deel de gezondheid van de huid. Minder hyaluronzuur heeft de vorming van rimpels, verslapping van de huid en verlies van kleur tot gevoeld. Door laag-moleculaire hyaluronzuur te gebruiken dringt deze tot in de huidlagen die zijn aangetast door UV straling. Daar brengt het hyaluronzuur het vochtgehalte weer op peil waardoor je huid gezonder wordt.

  • Vitamine C

Vitamine C heeft vooral de functie om beschadigde huidcellen te ‘repareren’ en sterker te maken. De huid is aangetast en de huidcellen zijn zwak. Door deze te voorzien van superfood worden ze sterker en krijgen ze op celniveau meer weerstand. Ook helpt vitamine C met het sterker maken van nieuwe huidcellen.

  • Vitamine E

Vitamine E in de Suncare geeft de huid specifieke weerstand tegen zonlicht. Het helpt tegen verbranding door zonlicht en beperkt nieuwe celschade die de zon kan aanrichten. Ook gaat het pigmentvlekken tegen. Met vitamine E is je huid bestand tegen invloeden van buitenaf die schade aanrichten aan de huid.

  • Sun Profection Factor 30

Met het ingrediënt OCTOCRYLENE heeft de Suncare een SPF factor van 30. Dit is een UV filter die niet alleen geschikt is voor UV-A straling, maar ook de UV-B staring tegenhoud. Dat beschermt de huid tegen de zonneschade.

Naast deze ingrediënten gebruiken we een unieke formule in de Suncare SPF30 die als complete dagcrème zonder waas functioneert. De anti-aging werking is daarbij een grote plus. Dit komt onder andere door de natuurlijke ingrediënten als abrikozenpit olie, arganolie, kokosolie, olijfolie en zonnebloemolie. In deze oliën en extracten komen anti-oxidanten, ontstekingsremmers en werkzame stoffen zoals vitamine C en E veelvuldig voor.

Zonneschade van binnenuit behandelen

Zonneschade ga je van binnenuit tegen met effectieve supplementen. De Beauty Optimizer heeft een samenstelling die geschikt is om tegen zonneschade te gebruiken. Iedere dag heb je één capsule ervan nodig. In dit supplement tegen zonneschade hebben we de volgende actieve ingrediënten:

  • Chlorofyl; bevat vitamines A, C, E en K en mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer.
  • Hyaluronzuur; deze vochtinbrenger helpt de huid gezond te blijven en laten stralen.
  • Q10; helpt de huid tegen het verouderen door een antioxiderende werking. Ook helpt het bij de ontwikkeling van nieuwe huid- en haarcellen.
  • Bioflavenoiden; bevordert de bloedsomloop van vooral de huid, wat ervoor zorgt dat afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd en de huid elastisch blijft.
  • Koper; is essentieel nodig als bindweefsel bij de aanmaak van nieuwe huidcellen en botcellen.
  • Vitamine A; bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellenen, ondersteund het afweersysteem en het celdelingsproces.
  • Vitamine B1; belangrijk voor de energieproductie in het zenuwstelsel en de huid.
  • Vitamine B2; helpt bij het gezond houden van de huid en slijmvliezen, bevordert de spijsvertering en daarmee de opname van voedingsstoffen.
  • Vitamine B3; gaat ontstekingen en uitslag tegen.
  • Vitamine B5; geeft een boost aan de energiehuishouding en ondersteund je lichaam tegen vermoeidheidsklachten.
  • Vitamine B11 – Foliumzuur; maakt rode bloedcellen voor zuurstoftransport aan.
  • Vitamine B12; helpt de opname van andere vitamines en mineralen in het lichaam.
  • Biotine (Vitamine H); gaat schadelijke stoffen in het lichaam tegen en draagt ook bij aan het behoud van een normale huid.
  • Vitamine C; sterke anti-oxidant en beschermt cellen tegen schade.

Zo heb je met de Suncare SPF30 en de Beauty Optimizer een complete aanpak tegen zonneschade die je zelf kan doen. Deze producten zijn los verkrijgbaar en zijn ook onderdeel van het Voordeelpakket Zonneallergie met 15% korting. Wij verzenden iedere werkdag om 23:00 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.